Ko će da odgovara za sramotu sa testovima iz matematike?

DS, Nova stranka i Forum beogradskih osnovnih škola zatražili smenu ministra Žarka Obradovića. Ministarstvo prosvete, MUP, kao ni Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja ne odgovaraju na pitanje ko je kriv, kao ni ko će finansirati štampanje novih testova

  • 14

Vest da je neko"provalio" rešenja testa iz matematike koji je danas trebalo da se nađe pred osmacima koji polažu malu maturu, uzdrmala je celu Srbiju, a pojedini sindikati i političke stranke zatražili su smenu ministra prosvete Žarka Obradovića.

Na činjenicu da se testovi mogu kupiti na "ulici" i to po ceni od 9.000 dinara, pojedini mediji upućivali su još tokom jučerašnjeg dana, a Republička upisna komisija je sinoć došla u posed fotokopije jednog od testova. Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Zoran Kostić izjavio je jutros da se test iz matematike odlaže za sutra u podne, kada će se pred učenicima naći rezervni test.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da se rezervni štampa danas i da će tokom štampe u Službenom glasniku dežurati policija. On je najavio policijsku istragu koja bi trebalo da objasni kako se "propust" dogodio. U međuvremenu, sa raznih strana pristižu zahtevi za njegovu smenu.

Među prvima to je učinio Forum beogradskih osnovnih škola koji je u svom saopštenju naveo da bi "u svakoj drugoj zemlji ovo što se danas desilo bila velika sramota i skandal, a ministar bi bio odmah razrešen, poslanički mandat bi mu bio oduzet po hitnom postupku i bio bi pozvan na odgovornost”.

Takođe, na ovu situaciju su se osvrnule mnoge političke partije. Nova stranka je u svom saopštenju pozvala na hitno sprovođenje policijske istrage i utvrđivanje odgovornosti, podsećajući pritom da su se slični skandali dešavali i prethodnih godina.

Demokratska stranka ocenila je da je ovo "nezapamćen skandal" kojim je poručeno da se vredan rad ne isplati, da posao prosvetnih radnika nije važan i da će diplome imati deca čiji roditelji to mogu da im kupe.

- DS zahteva ostavku Žarka Obradovića. Ukoliko je sam ne podnese i ukoliko ne oseća odgovornost za ovo, DS zahteva od Vlade Srbije da ga smeni - rekla je portparolka DS Aleksandra Jerkov na konferenciji za novinare.

Telegraf je u međuvremenu pokušao da dođe do nekog iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, koji sastavlja testove, ali niko od nadležnih nije "bio u mogućnosti da razgovara sa nama". Takođe, na pitanje ko će finansirati štampanje novih testova, i koliko će se dodatnih sredstava izdvojiti kako bi se ovaj propust ispravio, iz Ministarstva prosvete nismo dobili odgovor. S druge strane, iz policije smo dobili uverenja da će "preduzeti svoje zakonske obaveze u ovom slučaju".

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marco

    18. jun 2013 | 20:26

    Ja sam zavrsio osmi razred i trebalo je danas da polazem zavrsni ispit ali naravno nije bilo. Svi smo usli u skolu oko 9:40h i cekali kada je posle 10 minuta usao direktor skole i rekao da su testovi 'provaljeni' i da ih necemo dsnas raditi. Dok smo se sa strepnjom znojili i cekali test u Beogradu su naravno neki djaci bili opusteni jer su znali za test unapred. To je bruka i sramota i za ovu drzavu i za prosvetu. Da ima nekog zakona ministar Obradovic bi trebalo do sad' da je smenjen. Sramota za ministarstvo prosvete i nauke. Treba sramota da vas bude!

  • Srpkinja

    18. jun 2013 | 18:02

    Ucili, ne ucili, znali, ne znali, isto im se pise! Kao da je smak svijeta, pa sta ako su provalili testove? Studenti polazu sa bubicama, pa nikom nista. Ionako vise znanje ne vrijedi nista....samo stela, veza, poznanstvo, novac...

  • Xar

    18. jun 2013 | 17:57

    Jesam član sps-a, i to prilično aktivan, al brate Obradoviću ne radiš posao! Ti si grobar srpskog obrazovanja!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA