TELEGRAF NA TESTU IZ MATEMATIKE: Nije bilo teško, ali da nam je neko nudio test, kupili bismo ga (VIDEO)

Završni test iz matematike polagalo 70.358 učenika, za sada bez neregularnosti. Roditelji ne poriču da bi svojoj deci kupili test da su naišli na nekog od "prodavaca". Pogledajte i sva rešenja iz današnjeg testa

  • 3

Završni test iz matematike, koji se  zbog "provaljivanja" prvobitnog održao danas, polagalo je oko 70.358 učenika. Kako bismo se uverili da će današnji test biti regularan, Telegraf je prisustvovao polaganju male mature u beogradskoj Osnovnoj školi "Laza Kostić".

Ispred ove škole na Novom Beogradu, nekoliko roditelja probdelo je čekajući da njihova deca završe današnji test. Ljuti i razočarani zbog odlaganja, kažu da učenici, koji su tokom cele godine vredno radili, nisu zaslužili "ovakav tretman". Nije im jasno zašto se i dalje niko ne prihvata odgovornosti za ovu grešku. Ne kriju da znaju da su neka deca imala test, a ne poriču ni da bi svojoj deci kupili isti da su naišli na nekog od "prodavaca".

- Pa ko ne bi kupio test? Da sam naišla na nekog ko prodaje test, kupila bih odmah, da olakšam svom detetu na ovih 39 stepeni - kaže mama jednog Miloša. Ona dodaje da nije u redu što se deca na ovaj način "maltretiraju", jer su tokom cele godine vredno učili, išli na pripreme, a sada im je "pritisak oko prijemnog" produžen za dan.

U ovoj školi ni juče ni danas nije bilo nikakvih neregularnosti. Direktor škole Milorad Jauković kaže da profesori koji su dežurali nisu pronašli nijedan unapred "urađen" test.

- Danas test iz matematike u našoj školi polaže 100 učenika. Nema nikakvih neregularnosti, i u našoj školi nije pronađen nijedan "urađen" test - kaže Jauković.

Iako tvrde da test nije bio težak, mali maturanti, mahom dečaci, iz sale su počeli da izlaze tek oko pola dva.  "Bilo je dosta da se piše, ali nije bilo teško", kažu đaci.  Najviše muke svima je zadao osmi zadatak, kako ga učenici zovu "zadatak sa kiflama".

Na pitanje da li su imali jučašnji test većina maturanata rekla je da nije, mada je bilo i onih koji nisu krili da su lako došli u posed testa. Većina učenika ne bi kupovala test, ali da im je ponuđen besplatno, uzeli bi ga.

Mihajlo Lučić, učenik ove škole, kaže da je test bio "onako", a njemu su najteži bili polinomi.

- Da mi je neko ponudio test, ne bih ga kupio zbog para - kaže Mihajlo. Sličan stav ima Nikola J., koji kaže: "Da mi je neko taj test dao za "džabe", uzeo bih ga, ali za pare teško".

Završni ispit, treću godinu zaredom, polažu svi učenici osmih razreda. Osmi razred završilo je oko 70.385 učenika, a raspoloživih mesta u srednjim školama ima 80.859.  Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, konačni 25. juna, a upis učenika u prvom krugu predviđen je za 8. i 9. jul.

Rešenja testa iz matematike pogledajte ovde.

(M. B.)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • branko

    19. jun 2013 | 17:29

    Da li je moguce da je direktor skole izjavio da nije pronadjen nijedan unapred uradjen test...pa da li se svi prave glupi i ludi ko ce normalan da dodje sa uradjenim testom valjda ce da nabuba tih 20 pitanja...uzas

  • Khm

    19. jun 2013 | 19:06

    Ja ne znam sto se sad dize ovolika prasina kad se ovo desava svake godine i to svi znaju. Ja sam pre 10godina kupila svoje testove, moj brat pre 5 godina isto...

  • Justice

    19. jun 2013 | 17:48

    E ne..priznace pred kamerama da bi uzeli resenja..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA