UMRO JE NELSON MANDELA: Otišao legendarni afrički revolucionar (FOTO)

Prvi crni predsednik Južnoafričke Republike preminuo je u svojoj kući posle duge i teške bolesti od posledica infekcije pluća. Bio je i ostaće simbol borbe protiv rasizma i kolonijalizma

  • 18

Kako javljaju svetske agencije, prvi crni predsednik Južnoafričke Republike, Nelson Mandela, preminuo je posle duge i teške bolesti od posledica infekcije pluća u svojoj kući u predgrađu Johanesburga.

 

Ceo svet žali za čovekom koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji svojom borbom za pravdu i ljudska prava, a poslednji pozdrav Mandeli uputile su i mnoge poznate ličnosti.

 

 

Rođen 18. jula 1918. godine, služio je na funkciji predsednika Južne Afrike od 1994. do 1999. godne. Bio je prvi crnac na toj poziciji, i prvi koji je u ovoj zemlji izabran na opštim izborima na kojima su svi učestvovali, i belci i crnci.

 

 

Njegova vlada je bila fokusirana na rušenje sistema aparthejda putem borbe protiv institucionalnog rasizma, siromaštva i nejednakosti, i podsticanjem rasnog pomirenja.

 

 

Politički gledano, bio je afrički nacionalista i demokratski socijalista, i bio je predsednik Afričkog nacionalnog kongresa od 1991. do 1997, dok je na međunarodnom planu bio generalni sekretar Pokreta nesvrstanih.

 

 

Rođen u kraljevskoj porodici plemena Tembu, studirao je pravo, a u politiku se uključio u Johanesburgu u vreme kada Buri - tvorci Južne Afrike - donose rasne zakone i stvaraju sistem aparthejda. Prvobitno je zastupao politiku nenasilja, ali početkom šezdesetih menja stav i učestvuje u formiranju militantne grupe Umkonto ve Sizve, koja je bila odgovorna za bombaške napade na vladine institucije.

 

 

Godine 1962. uhapšen je i osuđen na doživotnu robiju. Ležao je 27 godina, prvo na ostrvu Roben, a kasnije u zatvorima Polsmur i Verster.

 

 

Međunarodna kampanja za njegovo oslobođenje je dovela do puštanja Mandele na slobodu 1990. godine. Sa predsednikom Leom Klerkom je pregovarao o zbacivanju sistema aparthejda i prvim multirasnim izborima 1994. godine, na kojima je pobedio.

 

 

Desničari ga optužuju za terorizam i komunizam. Dobitnik preko 250 nagrada, među kojima je i Nobelova nagrada za mir 1993. godine, američka Predsednička medalja za slobodu i sovjetski Orden Lenjina.

 

 

Crni Južnoafrikanci ga zovu "ocem nacije", a tepaju mu sa "Madiba", što je ime bratstva kome pripada u svom plemenu.

 

 

 

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA