Venecuela daje azil Snoudenu?

Venecuela je najavila da će razmotriti mogućnost da dodeli Snoudenu azil ukoliko ga zatraži od ove zemlje

  • 3

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je da bi razmotrio zahtev za azil Edvarda Snoudena ako bi to zatražio bivši službenik američke Nacionalne bezbednosne službe, koji je u SAD optužen za špijunažu.

- Nismo dobili zvaničan zahtev. Ali u slučaju da ga dobijemo, razmotrili bi ga, kao što to, kako smo shvatili, čini i Ekvador - rekao je Maduro tokom zvanične posete Haitiju.

Predsednik Ekvadora Rafael Korea, saveznik Venecuele, kazao je ranije da će odluku o zahtevu Snoudena za azil doneti "uz puno poštovanje suvereniteta", podsetila je agencija AFP.

Korea je u avgustu prošle godine azil odobrio osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, koji je našao utočište u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, kako bi izbegao izručenje Švedskoj, gde ga terete za seksualni napad.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da se Snouden i dalje nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo, da nije prešao rusku granicu, da je slobodan da ode bilo kuda i da bi trebalo to da učini što je pre moguće.

Putin je na konferenciji za novinare tokom posete Finskoj rekao da se nada da afera sa Snoudenom neće naneti štetu odnosima Moskve s Vašingtonom koji traži da ga Rusija pošalje u SAD, ali je nagovestio da ga Moskva neće izručiti.

Ruski predsednik je odbacio američke optužbe protiv Rusije zbog tog slučaja, i smatra da su to besmislice, preneo je Rojters.

- Stigao je kao putnik u tranzitu i ne trebaju mu ni viza, ni drugi dokumenti. On može da kupi kartu i ode gde god hoće. On nije prešao državnu granicu - naglasio je Putin.

Ruski predsednik se takođe osvrnuo i na situaciju u kojoj je Asanž koji se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao ekstradiciju Švedskoj, jer strahuje da bi odatle mogao biti izručen Sjedinjenim Državama.

- Baš kao Snouden i on (Asanž) smatra sebe borcem za ljudska prava i bori se za širenje informacija. Da li ljudi poput njih treba da budu izručeni da bi kasnije bili uhapšeni, ili ne? - zapitao je Putin.

Snouden je stigao U Moskvu u nedelju iz Hongkonga gde se krio nekoliko nedelja kako bi izbegao sudsko gonjenje u SAD zbog optužbi za špijunažu, dok Ekvador razmatra njegov zahtev za davanje azila.

Snouden će biti deveta osoba u istoriji optužena pred američkim sudom po krivičnom zakonu "1917 akt špijunaže". Od devet do sada optuženih, sedam je procesuirano u vreme administracije predsednika Baraka Obame.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA