CARINE ČAK I POKLONE: Dobila besplatne cipele, država joj traži 65 evra! (FOTO)

Čitateljka Telegrafa osvojila je kao poklon par obuće u međunarodnoj nagradnoj igri, a sada joj na carini traže da plati 40 odsto od njihove vrednosti u prodavnici

  • 22

Pored toga što naplaćuje enorman porez, carinu i ležarine za korisnike koji robu naručuju putem PayPal-a, Savezna uprava carina naplaćuje građanima Srbije čak i stvari koje su dobili na poklon!

Beograđanka R. V. (ime poznato redakciji), pre mesec dana učestvovala je u nagradnoj igri koju je putem interneta organizovala jedna španska kompanija obuće. Kao pobednik, osvojila je par cipela po svom izboru i besplatnu dostavu istih. Ona je odabrala jedne, čija je cena na sajtu 148 evra. Inače, da ih je naručivala sama, platila bi dostavu 15 evra.

Kada su cipele stigle u našu zemlju, čitateljki su se javili iz dostavljačke kompanije UPS i od nje tražili da im pošalje zvaničnu izjavu da je cipele nisu koštale ništa. Iako im je sve to poslala, oni su je nakon nedelju dana pozvali da bi joj saopštili da carina ne priznaje da su cipele besplatne, već da je ona dužna da plati carinske troškove i PDV za punu tržišnu vrednost u iznosu od oko 65 evra!

- Ovo je potpuno besmisleno. Te cipele će već u avgustu, na kraju sezone, koštati 50 odsto manje, što iznosi oko 75 evra, a meni sada carina traži da za njih platim skoro isto toliko – priča ogorčena čitateljka.

Što se Uprave carina tiče, kada ih je pozvala rečeno joj je da prvo mora da plati carinu od 20 odsto i porez isto toliko kompaniji UPS i podigne svoje cipele, pa tek onda da lično dođe u Carinarnicu na Aerodromu "Nikola Tesla" da podnese žalbu.

- S obzirom na to da radim puno radno vreme, baš kao i njihova služba za žalbe, plašim se da oni od mene očekuju da odustanem od svoje nagrade, jer vremena da na Aerodrom odem nemam. Da imam tih 65 evra na bacanje, zar bih učestvovala u kojekakvim nagradnim igrama u kojima se poklanjaju cipele. Jednostavnije bi mi bilo da uđem u prvi butik i sama ih kupim - zaključuje R. V.

Kada smo pozvali carinike da bismo proverili da li je ovo tačno, rekli su nam da je zakon takav da se za robu čija je tržišna vrednost preko 75 evra plaćaju dažbine, čak i ako stvar dobijena na poklon, bez uzimanja u obzir na to što na fakturi jasno piše da je njena prodajna vrednost 0,00 evra.

Sve u svemu, cipele sa naslovne fotografije ovog članka ostaće na kraju samo pusta želja naše prosečno situirane čitateljke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    29. jun 2013 | 15:16

    Ljudi, ovo nije ni malo naivno. Nasoj carini su i te kako ruke zagrizle u kriminal a niko da lupi sakom o sto i da kaze DOSTA BRE! Procenjuju vrednost paketa odokativnom metodom ili traze po Google-u ne uzimajuci u obzir da ste mozda predmet dobili na poklon ili ga pak kupili na nekom snizenjeju ili kao polovnog. Neko normalan bi trebao da se lati tamo posla i da prekine kaubojstinu i divlji zapad koji decenijama vlada na carini.

  • стрептомицин

    29. jun 2013 | 16:21

    Клошари су банкротирали, а са "датумом" им неће пасти еврићи с неба, па онда пљачкају већ увелико опљачкане грађане, док им њихови другари "контроверзни" бизнисмени дугују силне милионе на име пореза. То је "европска" власт на "европском" путу са све "датумом".

  • LastHope

    29. jun 2013 | 16:10

    A ove cipele ce oni da uzmu za sebe!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA