VAŠINGTON POST: Hrvatska nema šta da traži u EU

Zapadni mediji ističu da je Hrvatska počela pregovore kad je EU bila elitni klub, dok danas posoji vic u kome Britanci poručuju: "Uzmite našu stolicu. Mi baš odlazimo"

  • 7

Ulazak Hrvatske u kriznu Evropsku uniju strani mediji su propratili diskretnom pohvalom njene baštine i bučnom skepsom zbog slabosti njene privrede, oprezno odmeravajući boljitke koji će taj čin doneti jednoj i drugoj strani.

Skepsa je, kako navode, uzela maha i u samoj Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je malo radosti što će 1. jula postati 28. članica EU, piše američki "Vašington post" koji kao i brojni strani mediji ističu da je Zagreb pregovore počeo dok je EU bio privlačan elitni klub, a danas je u dubokoj krizi baš kao i Hrvatska u kojoj je oduševljenje splasnulo.

- S visokom nezaposlenošću od 20 odsto, padom životnog standarda, endemskom korupcijom u političkoj eliti i padom međunarodnog kreditnog rejtinga na nivo ''smeća'', mnogim Hrvatima nije do slavlja - piše list, prenele su agencije Hina i Fena.

Korupcija je velika hrvatska boljka, kao i gorčina hrvatskih radnika, piše list citirajući pesimističnu prognozu radnice iz fabrike DTR-a u stečaju koja kaže:

- Može nam biti samo gore, posebno za tekstilnu industriju uništenu jeftinom kineskom robom.

Većina članica EU mlako pozdravlja novopridošlicu i čini se ne zna "treba li slaviti ili dočekati je sa sumnjom", piše britanski "Fajnenšl tajms".

Izostala je "radost koja je pratila veliko proširenje iz 2004" na osam bivših komunističkih država. Brojne evropske vlade i građani strahuju od prijema još jedne slabe južnoevropske ekonomije kojoj je turizam najjača grana, piše list i podseća da je nemački tabloid "Bild" upozorio da će Hrvatska biti "naredno groblje milijarda evra".

O skepsi Evropljana prema hrvatskom ulasku u EU piše i novinar Tim Džuda za njujorški "Blumberg" citirajući vic u kojem Britanci kažu Hrvatima: "Uzmite našu stolicu. Mi baš odlazimo".

Na njegovo pitanje "Zbog čega, za ime Božje, žele Hrvati u Evropsku uniju" recesije, hrvatski predsednik Ivo Josipović naveo mu je dva razloga: garanciju mira, jer EU je utemeljena na mirovnom projektu. Drugi je, dodaje se, konkurentnost jer mala zemlja od 4,3 miliona stanovnika želi da bude deo velikog političkog i trgovinskog bloka.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србија је узрок

    28. jun 2013 | 16:14

    Ма не би Хрвати улазили у Унију да немају агресивну Србију до себе која још није денацификована.

  • Jasamjasam

    28. jun 2013 | 19:08

    @srbija je utrok... Jedit ti malo, ne ulazi srbija sa ustaskoj sahovnicom i fasistickim pokatolicenim srbima u EU, i gde vam je izvinjenje srbima, ciganima i jevrejima pobijenim na neljudski nacin u drugom svetskom, gde vam je suocavanje sa proslost i nova ideologija!? Vas su primili samo da vam veliki koncerni uzmu to malo turisticke ekonomije a vi ce te prosit u EU jer nije to socijalna ustanova ko kod srba da vas ne dira i sami da upravljate, ni wc vise nije dzaba u EU jer treba finansirat sve te bogatase i plus ameriku! Pametnjakovicu

  • Saša

    28. jun 2013 | 13:50

    Ivo, bravo za odgovor!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA