Velja Ilić hoće da presadi hrast star 800 godina, stručnjaci tvrde da je to besmisleno!

Veljina ideja da presadi hrast postala predmet sprdnje među tviterašima, koji ovu izjavu upoređuju s čuvenom Palminom pričom o Šopenu i Betovenu

  • 18

Nakon izjave ministra građevine i urbanizma Velimira Ilića da stari hrast sa zapisom u selu Savinac kod Gornjeg Milanovca neće biti posečen, već će biti presađen pored auto-puta, stručnjaci sa Prirodnjačkog muzeja kažu da je u pitanju - "besmislica"!

Ilić je ranije danas rekao da "on kao čovek neće dozvoliti da se hrast sruši i da će se naći rešenje da se hrast izmesti". Takođe, Ilić je najavio da su u projekat izmeštanja hrasta već uključeni i stručnjaci sa Šumarskog fakulteta, kao i da će se oni pobrinuti da se hrast bezbedno premesti.

Međutim, naši sagovornici nisu sigurni da je to moguće uraditi i veruju da bi iskopavanje hrasta, bio i njegov kraj. Olja Vasić, botaničarka sa Prirodnjačkog muzeja kaže da je to teorijski moguće, ali da niko nema iskustva u tome, i da bi se ta priča završila sušenjem hrasta.

- Da bi se taj hrast, te veličine bezbedno iskopao, to zahteva veliki posao, veliki broj radnika i veliki prostor, odgovarajuću mehanizaciju. Teorijski je moguće, ali niko nema to iskustvo, te verujem da bi iskopavanje hrasta bio i njegov kraj. To je sve besmisleno. U zemljama koje drže do sebe takvo drvo bi se "uklopilo" u ambijent - kaže botaničarka Vasić.

Da je ova izjava ministra Ilića izazvala brojne reakcije, govore i "tvitovanja" naših političara i javnih ličnosti. Pojedinci su Ilićevu izjavu o mogućnosti izmeštanja hrasta starog 800 godina uporedili sa  izjavom Dragana Markovića Palme da " mu samo Betoven i Šopen nisu svirali jer je bio mali".

Drugi, poput Dragana Šutanovca (komentar na Tviteru) bili su blaži pa su se zadržali samo na komentarisanu Ilićeve izjave: "Kapira lakše mu da ga iščupa, nego da pravi most preko hrasta" i "Da se napravi kružni tok oko hrasta".

Ono što dodatno zabrinjava, jeste da ovaj hrast, star skoro osam vekova NIJE pod zaštitom države!

- Taj hrast nije pod zaštitom države, jer nikada do sad nismo dobili predlog da to stablo stavimo pod zaštitu. Potrebno je dobiti taj dopis gde se moli da se moli zavod da izvrši procenu. Da bi drvo bilo pod zaštitom potrebno je ispuniti neke  uslove - reprezentativnost, dobro biološko stanje i kavlitet koji ga izdvajaju od "ostalih". Ukoliko štitite stablo koje je bolesno ili staro osuđujete sebe na nemoguću misiju - kažu u Zavodu. 

Oni dodaju i da je  "hrastove jako teško štititi, jer su to najčešće stabla zapisi i zaštićeni su mitskim i verskim predanjem da će onog ko ih uništi pratiti nesreća. Samim tim, jako mu je teško naći staratelja, jer se svi boje da iseku osušene grane."

U svakom slučaju javnost s nestrpljenjem očekuje da vidi i realizaciju presađivanja hrasta, a na Tviteru je, uz heštag #VeljinHrast već pokrenuta akcija "Pomozimo Velji da presadi hrast", u kojoj tviteraši mogu da ostave konstruktivne predloge, savete ili samo duhovite opaske.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mare

    29. jun 2013 | 12:25

    Nije on džaba Velja-selja! Ipak je on magistar, uskoro doktor nauka! Šta bre znaju stručnjaci?!

  • стрептомицин

    29. jun 2013 | 12:32

    Уколико му зафали која "генијална" идеја, нека позове Палму у помоћ. Може да поведе и жирафу... На жалост "стручњаци" ће проценити да је храст тешко болестан и осушиће се за пар месеци...

  • sssad

    29. jun 2013 | 13:33

    Mislim da je najbolje rešenje da se Velja, Palma i njima slični presade na neko udaljeno mesto, što dalje tim bolje, tako da nemaju više načina da koriste medije i zamajavaju ljude…

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA