TAČNO U PONOĆ: Hrvatska ulazi u EU, u toku poslednje pripreme slavlja!

U Hrvatsku od petka stižu brojni strani državnici iz zemalja članica EU i zemalja regiona kojih se na proslavi na zagrebačkom Trgu bana Jelačića očekuje oko 120, a srpsku delegaciju predvodi predsednik Tomislav Nikolić

  • 11

U Zagrebu se odvijaju poslednje pripreme za večerašnju centralnu proslavu ulaska Hrvatske u EU, kojoj će, uz brojne strane državnike prisustvovati i delegacija Srbije predvođena predsednikom Tomislavom Nikolićem, a prigodni programi biće održani tokom dana i u drugim hrvatskim gradovima.

U Hrvatsku od petka stižu brojni strani državnici iz zemalja članica EU i zemalja regiona kojih se na proslavi na zagrebačkom Trgu bana Jelačića očekuje oko 120, zajedno s brojnim domaćim političarima i ličnostima iz javnog života.

Celu manifestaciju, od puteva prolaska delegacija do Jelačićevog trga i Gornjeg grada obezbeđuje oko 1.000 policajaca iz zagrebačke i drugih policijskih uprava.

Već ranije najavljeno je da će biti oko 700 izvođača, među njima i vrhunski domaći i svetski izvođači, a ukupni troškovi koji će biti saopšteni nakon manifestacije procenjeni su na oko 5,5 miliona kuna (oko 737.000 evra).

Sve tezge oko Jelačićevog trga još juče su izmeštene, a danas ne radi ni centralna zagrebačka pijaca Dolac.

Pored Zagreba, prigodne proslava održaće se i u drugin gradovima, a zajedničko im je da će se u ponoć, kad Hrvatska formalno uđe u EU, izvoditi "Oda radosti", himna EU, a stanovnici nekih od njih moći će uživati i u vatrometu.

Tokom dana s graničnih prelaza Repe i Pasjak prema Sloveniji biće skinute oznake carina, a na graničnom prelazu Bajakovo prema Srbiji noćas će se postaviti oznake EU.

Tokom sutrašnjeg dana ministri unutrašnjih poslova Hrvatske i Slovenije simbolički će predstaviti "one stop" sistem zajedničkih policijskih pregleda putnih dokumenata.

Od 1. jula građani Hrvatske moći će da prelaze granice unutar EU s ličnim kartama izdatim nakon 2003. i putovati u neke zemlje regiona, kao što je Srbija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Урош

    30. jun 2013 | 10:58

    Председниче, остани тамо, ми имамо КРАЉА!

  • Adem

    30. jun 2013 | 12:50

    Nemoj Sasa da te cuje neko da kazes da ekonomski bolje stoji Srbija nego Hrvatska.....Cutiiiiiiii

  • LastHope

    30. jun 2013 | 11:29

    @Uros-a kralj bi ti odmah povecao platu na 2 soma evrica,resio stambeno pitanje i gomilu problema? Ili bi tada vise voleo svoju zemlju,redovno placao porez i isao nedeljom u crkvu? Vise bi cenio prave vrednosti,vise ucio,bio koristan clan drustva? Hajde molim te!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA