Seks sa osobama starijim od 14 dozvoljen u Srbiji!

Normalan seksualni odnos retko dovodi do fizičkih oštećenja kod osobe koja je fiziološki zrela. Ali što se tiče psihološke zrelosti, nije lako odrediti gde bi trebalo da bude granica, to je pitanje za psihijatre i psihologe

  • 25

U Srbiji je zakonska granica za stupanje u seksualni odnos, po Krivičnom zakoniku, verovali ili ne - 14. godina! To praktično znači da svako ko ima seks sa osobom koja je napunila 14 godina krivično neće odgovarati, ako je seksualni čin bio na dobrovoljnoj bazi!

"Dete mlađe od 14 godina ne može dobrovoljno stupati u seksualne odnose zbog zakonske manjkavosti svoje volje, i učinilac se ne može braniti navodnim "pristankom" deteta", navodi se u Krivičnom zakoniku.

Advokat Siniša Simić kaže za Telegraf da se zakonodavac, kada je donosio ovaj zakonik, vodio kulturološkim parametrima.

- Zakonodavac je morao da ima u vidu da deo našeg stanovništva, kao što su Romi, Vlasi i drugi, stupa u brak i pre 18. godine, kao i da je radna sposobnost 15-16 godina, te da se granica za dobrovoljno stupanje u seksualni odnos najpre s tim stvarima morala uspostaviti. Starosna granica do koje dete, prema mišljenu stručnjaka, nije sposobno ni zrelo da proceni rizike i posledice stupanja u seksualni čin razlikuje se od zemlje od zemlje i kreće se od od 12 do 20 godina. Jednostavno, kultura u nekim delovima naše države je takva da se u intimne odnose stupa ranije, i to se mora uzeti u obzir - kaže on.

Dr Aleksandar Milošević, urolog i seksolog, smatra da granice ne bi trebalo postavljati, kao i da je teško odgovoriti na pitanje da li je seks krivično delo, bez obzira na obostrano zadovoljstvo.

- Vreme stupanja u seksualne odnose je individualna stvar. Zrelost je relativna stvar. Neko je zreo već sa 12, a neko nije zreo ni sa 50 godina. Većina žena je fizički spremna od 14. godine, tačnije, po ulasku u pubertet. U tom, fizičkom smislu je moguće postaviti granicu. Normalan seksualni odnos retko dovodi do fizičkih oštećenja kod osobe koja je fiziološki zrela. Ali što se tiče psihološke zrelosti, nije lako odrediti gde bi trebalo da bude granica, i to je pitanje za psihijatre i psihologe - smatra Milošević.

Zaštitnik građana Saša Janković do sada se nije bavio ovim pitanjem. Iako, kao institucija, ima zakonska ovlašćenja za pokretanje zakonodavnih inicijativa u smislu predlaganja novih zakona ili izmena i dopuna postojećih, kada je reč o pravima deteta, ombudsman do sada nije imao inicijative od strane trećih lica, niti je bilo pritužbi u tom smislu.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Solarbg

    1. jul 2013 | 20:29

    Alo ljudi to je skoro u celom svetu! Nista novo... mozda zalosno ali je tako...

  • Svensson

    1. jul 2013 | 22:38

    Ja reko' klinka kad ona sedmi razred

  • Ogi

    10. april 2016 | 11:38

    Prvi problem je taj što se ovde odjednom gleda samo na devojčice i odmah se zamišlja "najgora" situacija u kojoj je razlika u godinama ogromna. Tipa da jedna osoba ima 14 a druga 25 godina. Ljudi, ja ne znam kako ste vi završavali svoju maturu u osnovnoj, ali koliko se ja sećam seksualni odnosi su bili poprilično okej stvar kada smo imali 14-15 godina. Prosečno gubljenje nevinosti je tu oko šesnaeste u celom svetu i u većini slučajeva momci i devojke koji stupaju u odnose su sa dečkom/devojkom ne starijim od dve-tri godine. Drugi problem je taj što se to gubljenje nevinosti ovde percipirate kao veliku stvar. Ja ne znam kakav je vaš prvi seksualni odnos bio, ali u mom slučaju to je bilo poprilično čudno i smotano. I ne, nije ostavilo nikakve psihičke posledice ni na jedno od nas. A kada smo već kod tih "psiholoških posledica", voleo bih da znam koje su to psihološke posledice koje mogu da nastanu stupanjem u seksualni odnos? Hint: ne postoje Ako je želja za stupanjem u seksualni odnos obostrana, nema apsolutno nikakvih problema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA