Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministar uoči Međunarodnog dana porodice: Suočena sa brojnim izazovima, treba je dodatno osnažiti

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U borbi da se ostvari kvalitetna roditeljska uloga i obezbedi materijalna sigurnost članova porodice, neretko stradaju osnove porodičnog života - zdravi roditeljski i funkcionalni porodični odnosi, naveo je Žigmanov

  • 0
SNS VLADA VUCIC Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je danas da se savremena porodica nalazi pred brojnim izazovima zbog čega je treba dodatno osnažiti.

Ministar je, uoči Međunarodnog dana porodice koji se obeležava sutra, istakao da je porodica jedan od stubova svakog društva i da su zdravi odnosi u njoj pouzdan temelj za budućnost celokupne zajednice, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Naveo je da je savremena porodica suočena sa izazovima ekonomske i društvene tranzicije koji utiču na pojavu i produbljivanje socijalnih, finansijskih, moralnih i emotivnih poteškoća u njoj, dodaje se u saopštenju.

"Promene koje se dešavaju velikom brzinom u svim segmentima savremenog društva, naročito u delu izloženosti uticajima sadržaja na društvenim mrežama, ostavljaju značajne posledice na stanje i razvoj, ulogu i mesto porodice u društvu", naglasio je ministar Žigmanov.

Dodao je da u borbi da se ostvari kvalitetna roditeljska uloga i obezbedi materijalna sigurnost članova porodice, neretko stradaju osnove porodičnog života - zdravi roditeljski i funkcionalni porodični odnosi.

"U isto vreme, postoji i potreba za pojačanom zaštitom od nasilja u porodici koje je, nažalost, i dalje rasprostranjeno a ponekad za epilog ima i najtragičnije posledice - gubitak života'', upozorio je Žigmanov.

Međunarodni dan porodice ustanovljen je sa ciljem afirmacije porodice i porodičnih vrednosti i podizanja svesti o problemima i pitanjima porodice. Ovaj dan predstavlja i priliku za promovisanje svesti o pitanjima koja se odnose na porodice i za povećanje znanja o društvenim, ekonomskim i demografskim procesima koji utiču na porodice, dodaje se u saopštenju.

Ujedinjene nacije svake godine određuju temu koja će obeležiti ovaj dan.

"Međunarodni dan porodice 2024. ima za cilj podizanje svesti o tome kako klimatske promene utiču na porodice i koja je uloga porodica u akcijama protiv klimatskih promena", dodaje se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: "Tri godine je tinjalo u meni, dao sam zavet": Veliki intervju Nikole Rokvića na Vaskrs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA