DŽON KERI: Špijunaža je uobičajena u međunarodnim odnosima!

Američki državni sekretar je rekao da nije upoznat sa svim pojedinostima u vezi sa optužbama za prisluškivanje kancelarija EU, ali da mnoge zemlje preduzimaju različite aktivnosti radi zaštite nacionalnih interesa

  • 5

Američki državni sekretar Džon Keri, odgovarajući na optužbe iznete u medijima da su SAD prisluškivale kancelarije svojih saveznika, rekao je da takve aktivnosti "nisu neuobičajene" u međunarodnim odnosima.

Mnogi visoki zvaničnici EU upozorili su da bi otkriće da su SAD prisluškivale ambasade i institucije zemalja EU moglo da ugrozi veliki trgovinski sporazum između EU i SAD, preneo je Bi-Bi-Si.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Ketrin Ešton zatražila je "što je pre moguće" od Kerija razjašnjenje povodom izveštaja da su američke tajne službe špijunirale evropske institucije.

Keri je rekao da nije upoznat sa svim pojedinostima u vezi optužbi za prisluškivanje kancelarija EU, ali da mnoge zemlje preduzimaju različite aktivnosti radi zaštite nacionalnih interesa, prenela je agencija AP.

PRISLUŠKIVANJE PRIJATELJA NEPRIHVATLJIVO

Nemačka vlada saopštila je danas da, ako se medijski izveštaji o prisluškivanju potvrde, neće biti prihvatljiv model ponašanja Hladnog rata među partnerima koji zahtevaju uzajamno poverenje u oblasti novog transatlantskog trgovinskog sporazuma.

- Ako se to potvrdi, da su diplomatski predstavnici Evropske unije i pojedinci iz evropskih zemalja bili špijunirani, jasno ćemo reći da je prisluškivanje prijatelja neprihvatljivo - rekao je portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefen Zajbert, prenela je agencija Rojters.

- Nismo više u eri Hladnog rata. Zajedničko poverenje je neophodno da bi došlo do trgovinskog sporazuma - istakao je portparol Merkelove.

Izvor iz EU kazao je danas da bi američko špijuniranje kancelarija EU moglo da znači "kršenje poverenja" i da bi moglo da izazove ozbiljnu političku krizu, prenela je agencija AFP.

- Ako je to istina - da su Amerikanci špijunirali svoje saveznike, onda će biti političkih posledica. To prevazilazi potrebe nacionalne bezbednosti. To je kršenje poverenja i onda smo mi na početku nečega veoma izbiljnog - rekao je neimenovani izvor iz EU reagujući na medijske izveštaje da je Vašington špijunirao evropske institucije.

AMERIKA PRISLUŠKIVALA KANCELARIJE EU U BRISELU

Prema najnovijim tvrdnjama koje se pripisuju odbeglom američkom obaveštajcu Edvardu Snoudenu, nemački "Špigl" je objavio da je Amerika prisluškivala kancelarije EU u Briselu i SAD putem mikrofona postavljenih u diplomatskoj misiji u Vašingtonu i računarske mreže.

Sličnom nadzoru je bila podvrgnuta i delegacija EU u Ujedinjenim nacijama, tvrdi nemački nedeljnik, ističući da ove navode zasniva na poverljivim dokumentima, do kojih je došao preko Snoudena.

Britanski "Gardijan" piše da su Francuska, Italija i Grčka bile među 38 meta špijunskih operacija prisluškivanja američkih obaveštajnih službi, pozivajući se na dokumenta koje je obelodanio Snouden.

Snouden se nalazi sada u tranzitnoj zoni na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi, odakle traži azil u Ekvadoru, zemlji koja je pružila utočište osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOJLER

    1. jul 2013 | 18:14

    ne znam onda kad je to normalno, traže izručenje snoudena...to je normalno

  • STEFAN

    1. jul 2013 | 17:38

    Ako je tako uobicajna,zasto je kazna u americi za spjunazu smrt?

  • LastHope

    1. jul 2013 | 19:51

    I ja sam spijunirao amerikance!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA