UŽIVO: Počeo vojni udar u Egiptu! (VIDEO)

Izveštači agencije AP kažu da su vojnici, uz podršku oklopnih transportera i u punoj borbenoj opremom, raspoređeni na mostovima i strateškim lokacijama u blizini mesta na kojima su u toku skupovi pristalica proislamskog predsednika Mohameda Morsija

  • 6

Pešadijske trupe uz podršku oklopnih snaga i komandosa, raspoređene su večeras širom Kaira, gde su opkolile ključne objekte i zaposele glavne raskrsnice.

Izveštači agencije AP kažu da su vojnici, uz podršku oklopnih transportera i u punoj borbenoj opremom, raspoređeni na mostovima i strateškim lokacijama u blizini mesta na kojima su u toku skupovi pristalica proislamskog predsednika Mohameda Morsija.

Desetine hiljada pristalica i protivnika proislamskog predsednika Morsija okupilo se širom Kaira, iščekujući da se oglasi vojska.

Ranije danas Muhamed Morsi je odbio ultimatum egipatske vojske koja je zauzela je zgradu državne televizije, a Muslimanska braća saopštila su da je u toku vojni puč.

- Neću se povući a koncetraciona vlada treba da izvuče Egipat iz krize - rekao je Morsi odgovarajući na ultimatum vojske da se povuče s funkcije.

Prema poslednjim vestima iz Egipta vojni tenkovi se raspoređuju oko trga Tahrir, dok vojska kontroliše najmanje dva mosta preko Nila.

Očekuje se da se građanima obrati vojni vrh, koji je ranije poručio da je spreman da "pogine za odbranu egipatskog naroda od terorista, radikala i bezbožnika".

Kako je javljeno, vojska je u zgradi državne televizije ostavila samo "neophodno osoblje", dok su svi ostali poslati kući.

Egipatska vojska poslala je oklopna vozila na mesta gde se održavaju protesti pristalica predsednika Egipta Mohameda Morsija, javio je AFP.

Na desetine oklopnih vozila egipatske vojske uputile su se prema trgu ispred Univerziteta u Kairu, gde su okupljene hiljade Morsijevih pristalica koji se zaklinju da će braniti legitimitet njegove vladavine, navodi francuska agencija.

Zvanična egipatska novinska agencija MENA je, citirajući jednog višeg vojnog zvaničnika, prenela da su oklopna vozila takođe upućena u delove Kaira Heliopolis i Nasr Siti, gde se takođe trenutno održavaju protesti.

- Vrhovna komanda nije objavila termin za obraćanje. To će biti blagovremeno učinjeno - saopštila je vojska.

Jedan od Mursijevih vojnih savetnika tvrdi da je u Egiptu "u toku vojni udar".

Pre zauzimanja zgrade, vojni vrh predvođen Abdelom Fatahom el Sisijem razgovarao je sa liderom liberalne egipatske opozicije Muhamed el Baradejem.

Kako piše Rojters, predstavnici Muslimanske braće istovremeno su odbili sastanak sa generalom Sisijem.

Egipatske snage bezbednosti zabranile su ranije danas predsedniku Egipta Muhamedu Morsiju i još nekim njegovim važnim islamističkim saveznicima da putuju u inostranstvo zbog umešanosti u jedno bekstvo iz zatvora 2011. godine, tvrde bezbednosni zvaničnici. Uprava aerodroma potvrdila je za AFP da su dobili naređenje da spreče neke lidere, među kojima su Morsi, lider Muslimanske braće Muhamed Badi i njegov zamenik Kairat al-Šater, da putuju u inostranstvo.

Neredi u Egiptu su nastavljeni i protekle noći, ubijeno je 16 Morsijevih pristalica, a predsednik se oglasio preko državne TV, odbacivši ultimatum i mogućnost da siđe s vlasti.

Svi vodeći mediji u Egiptu, pa čak i državni, jutro su dočekali uz naslove da su Morsiju odbrojani dani.

(Telegraf.rs / Tanjug / CBC TV / ONtv)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA