Egipatska vojska smenila Morsija i na njegovo mesto dovela predsednika Ustavnog suda! (VIDEO)

Svrgnuti predsednik objavio je večeras na svom Tviter nalogu da suspendovanje ustava i njegova smena predstavljaju državni udar. Na severu zemlje sukobi, ima poginulih

  • 1

Muhamed Mursi više nije predsednik Egipta, odlučio je vojni vrh zemlje koji je podržao plan političke tranzicije koji su zajednički predložili opozicija i verske vođe muslimana i hrišćana.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Abdel Fatah al Sisi saopštio je u obraćanju naciji da je Mursiju oduzeta vlast i da će ga privremeno na mestu šefa države zameniti predsednik Ustavnog suda Adli Mansur koji će sutra položiti zakletvu.

- Ne jednom smo pozivali na nacionalni dijalog, ali ga je rukovodstvo zemlje odbacilo u poslednjem minutu -  rekao je načelnik generalštaba, dodajući da je Mursiju predlagano da dobrovoljno podnese ostavku "ali da je on to odbio".

On je najavio da će biti formirana tehnokratska vlada.

Obraćanju načelnika generalštaba su prisustvovali imam navjećeg islamskog univerziteta u svetu „Al-Ažar" šeik Ahmed al-Tejib, patrijarh koptske pravoslavne crkve Tavadros Drugi i jedan od lidera opozicinog Fronta za nacionalni spas Muhamed el Baradej.

Vodeći egipatski muslimanski i hrišćanski lideri, kao i vođa liberalne opozicije Mohamed el Baradej najavili su nešto ranije da će uskoro zajednički predstaviti plan političke tranzicije, prenela je danas egipatska državna novinska agencija MENA.

Predstavljanju plana tranzicije prisustvovaće i vođe egipatske armije, kao i pripadnici omladinskog pokreta Tamarud.

Pomenute verske vođe su veliki imam Ahmed el Tadžib, vodeći autoritet muslimanskog sveta, kao i patrijarh Tavadros, vođa koptske crkve i miliona egipatskih hrišćana.

Prema navodima MENE, plan egipatske političke tranzicije, koju podržava i vojska te zemjle, predviđa kratak period privremene vlasti, kojem će uslediti predsednički i parlamentarni izbori.

Svrgnuti predsednik objavio je večeras na svom Tviter nalogu da suspendovanje ustava i njegova smena predstavljaju državni udar.

- Saopštenje Generalštaba egipatske vojske odbacuju svi slobodnji ljudi koji se bore za građanski, demokratski Egipat - piše na Mursijevom tviter nalogu.

- Četvoro osoba je poginulo u sukobu pristalica Mursija i snaga bezbednosti na sevru Egipta - izjavio je državni guverner Badr Tantavi.

Do sukoba je došlo u gradu Marsa Matruh nedaleko od granice sa Libijom. Jedna osoba poginula je i u Kairu, javlja agencija RIA Novosti.

Ruska državna agencija prenosi i vesti o sukobima u Aleksandriji, kao i da se kod kairske džamije Rabija al-Adavija čuju pucnji.

Asuanu na jugu zemlje razjarene pristalice Musliimanske braće demoliraju automobile a pristalice i protivnici Morsija razmenjuju vatru u gradu El Fajum.

Američki Stejt department naredio je evakuaciju diplomata i njihovih porodicama iz ambasade u Kairu.

U strahu od mogućeg nasilja nakon svrgavanja Mursija, Stejt department je naredio da svi iz ambasade, sem najneophodnijeg osoblja, napuste Egipat.

Rojters javlja da je vojska upala u sedište Al Džazire u Kairu i uhapsila osoblje te televizije.

Otpravnik poslova Ambasade Srbije u Kairu Miroslav Mitrović izjavio je večeras da su svi građani Srbije koji su trenutno na odmoru u Egiptu dobro.

- Niko od njih nije javio da je na bilo koji način ugrožen. Ipak ostaje na snazi sugestija ambasade da bi naši građani koji ovde žive i turisti trebalo da izbegavaju okupljanja na ulicama u gradovima - rekao je Mitrović.

Ambasada je u stalnom kontaktu i sa srpskim građanima koji žive u Kairu i Aleksandriji i svi su dobro, rekao je Mitrović.

Egipatska vojska poslala je ranije danas posle podne oklopna vozila na mesta gde se održavaju demonstracije pristalica predsednika Morsija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hercegov grad

    4. jul 2013 | 10:06

    Mislim da sve ovo ne ide nq ruku amerina koji su sve i zamutili!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA