Trgovinski rat Srbije i Makedonije zbog brašna?

Makedonija namerava da za tamošnje uvoznike uvede takvu obavezu da za kilogram uvezene srpske pšenice moraju da kupe dva kilograma domaće pšenice, navodi zamenik direktora "Žitovojvodine" Zdravko Šajatović

  • 3

Prema informacijama kojima raspolaže "Žitovojvodina", Makedonija namerava da uvede nova ograničenja na uvoz pšenice i brašna iz Srbije, izjavio je zamenik direktora te poslovne zajednice Zdravko Šajatović.

- Naši insajderi iz Makedonije su nam preneli da je Vlada te zemlje donela odluku o ograničenju uvoza pšenice i brašna iz Srbije - kazao je Šajatović na sednici Odbora udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije.

On je istakao da je ta zemlja značajan uvoznik srpske pšenice i brašna, dodavši da se u "normalnim" godinama na to tržište iz Srbije izvozilo 50.000 tona pšenice i 45.000 tona brašna. Šajatović tvrdi da Makedonija namerava da za tamošnje uvoznike uvede takvu obavezu da za kilogram uvezene srpske pšenice moraju da kupe dva kilograma domaće pšenice.

- Kada je reč o brašnu, taj reciprocitet je kilogram srpske pšenice za četiri kilograma pšenice iz Makedonije -kazao je Šajatović, naglasivši da je uvođenje restrikcija u izvozu kršenje CEFTA sporazuma. On je najavio da će "Žitovojvodina", koja okuplja žitarsko-mlinske organizacije iz Vojvodine i centralne Srbije, vrlo odlučno reagovati i predložiti uredbu koja će Makedonce "udariti tamo gde ih najviše boli".

Naime, ta poslovna zajednica će predložiti da se za litar uvezenog makedonskog vina u Srbiju mora kupiti četiri litra vina iz Srbije. Šajatović je podsetio da Makedonija 40 odsto izvoza vina plasira upravo na tržište Srbije.

"Žitovojvodina": Hitno mere reciprociteta prema Makedoniji

Udruženje mlinara i pekara Žitovojvodina zatražilo je od nadležnih ministarstava da hitno uvedu mere reciprociteta prema Makedoniji.

- Očekujemo od Vlade da se "ugleda" na Makedoniju, zaštiti interese svoje privrede i hitno donese mere reciprociteta, kada je u pitanju uvozna roba iz Makedonije - navodi se u dopisu koji je upućen Ministarstvu trgovine i telekomunikacija, kao i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

"Žitovojvodina" je izrazila uverenje da neće biti problem da se uvedu mere reciprociteta za onu robu iz Makedonije koja se uvozi u Srbiju, a koja je za Makedoniju od posebne ekonomske važnosti.

- Odluka Makedonije direktno nanosi izuzetno velike ekonomske štete državi, posebo članicama "Žitovojvodine" kao značajnim izvoznicima pšenice i brašna, i direktno ugrožava višegodišnje poslovne odnose između naših firmi i dugogodišnjih poslovnih partnera u Makedoniji - navodi se u pismu.

"Žitovojvodina" je posebno nerazumevanje za odluku Makedonije izrazila zbog činjenica da se na taj način grubo krše osnovna pravila i obaveze članica CEFTA sporazuma, kojem pripadaju i Srbija i Makedonija.

(Telegraf.lrs / Izvor: Beta, Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДАШОНИ

    4. jul 2013 | 18:23

    ТРГОВИНСКИ РАТ ХОБИТА

  • patron

    5. jul 2013 | 08:01

    Zar je ti tek sada izaslo na videlo. To je na snazi odavno. Treba tu ubaciti i povrce i sve ostalo. Makedonija je krhka i treba joj staviti do znanja da ne moze da se za.ebava sa nama.

  • Dacha

    5. jul 2013 | 11:01

    Sta mi uvozimo sem vina i pasulja. Odmah sankcije ioanko nas zezaju,juce 3 sata na granici cekamo,a guzve nema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA