Nišlije zbog niskih cena bacaju paradajz u reku!

Članovi Poljoprivrednog udruženja "Niški povrtar" na lageru imaju sto tona paradajza s kojim ne znaju šta da rade jer je njegova cena samo 10 dinara po kilogramu

  • 13

Niški povrtari zapretili su da će celokupni ovogodišnji rod paradajza baciti u Moravu kivni što je cena ovog povrća spala na samo deset dinara po kilogramu.

S obzirom na to da se lane tokom čitave sezone paradajz nije mogao kupiti ispod pedeset dinara, povećane su površine pod ovim usevom, ali su se nade povrtara da će dobro zaraditi izjalovile.

Članovi Poljoprivrednog udruženja "Niški povrtar" na lageru imaju sto tona paradajza, sa kojim ne znaju šta da rade.

- Tri tone paradajza sam spremio za prodaju, a još toliko čeka da bude obrano, ali ga ne dam za deset dinara, pa makar morao sav da ga bacim u Moravu. Da bismo pokrili troškove proizvodnje, moramo ga prodati makar za 25 dinara, ali tu cenu više niko neće da plati - kaže Zoran Živković, povrtar iz niškog sela Čokot.

Niški poljoprivrednici tvrde da su im cenu oborili Leskovčani, koji su ove godine, umesto da ga izvezu u Rusiju, svoj paradajz ponudili domaćem tržištu.

- Leskovački povrtari ga ove godine ne izvoze pa je tržište preplavljeno paradajzom, što je uticalo na drastičan pad cene - objašnjava Živković.

I dok se povrtari vajkaju nad svojom sudbinom, nakupci zadovoljno trljaju ruke. S obzirom na veliku količinu roda i manjak kupaca, proizvodjači su prinuđeni ili da prihvate njihovu cenu od deset dinara, ili da paradajz bace. Kupci nemaju mnogo vajde od bagatelne velikoprodajne cene ovog povrća, jer je na pijaci kilogram ovog povrća četrdeset a po dragstorima i do osamdeset dinara.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stranac

    5. jul 2013 | 15:40

    Srbijoooo stidi se unistavas svoju poljoprivredu nase se baca a evropsko zatrovano smece uvozi bruka .

  • Nis

    5. jul 2013 | 15:22

    Na pijaci,80 din kg.ko je lud ovde

  • Siki

    5. jul 2013 | 15:04

    Ovaj je pravi paradajis a ne spanski sav kiseo ..paradais..saramota kilo 10 dinara..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA