NIKOLA TESLA - 157 GODINA OD ROĐENJA: Srpski naučnik koga Hrvati džaba prisvajaju! (FOTO) (VIDEO)

Na današnji dan rođen je jedan od najvećih umova u istoriji čovečanstva, koji je izumima u mnogo čemu postavio pravac naučno-tehničkog razvoja čovečanstva u 20. veku

  • 44

Danas se navršava 157 godina od rođenja proslavljenog naučnika srpskog porekla i jednog od najvećih umova u istoriji čovečanstva Nikole Tesle, koji je svojim izumima u mnogo čemu postavio pravac naučno-tehničkog razvoja čovečanstva u 20. veku.

Tesla je rođen 10. jula 1856. u ličkom mestu Smiljan, tadašnjoj Habsburškoj monarhiji, današnjoj Hrvatskoj, zbog čega ga Hrvati često svojataju i predstavljaju kao svog naučnika.

Milovan Matić, fizičar i čuveni "Tesla iz Botunje", više od dvadeset godina sakupljao je, objavljivao i istraživao građu o Tesli i njegovoj porodici, a od tri objavljene knjige, posvećene izumitelju za treći milenijum, najdragocenija je "Bibliografija", u koju je stalo 6 hiljada bibliotečkih jedinica.

O Tesli za Telegraf kaže da je proslavljeni naučnik Srbin i da Hrvati džaba tvrde da je on njihov.

- Tesla je Srbin čije je izvorno prezime Draganić, majka mu je Crnogorka od loze Mandića. Otac mu je bio Srbin, sveštenik i tu nema dileme o njegovom poreklu, a čak i sam Nikola je više puta, gde god je to mogao, isticao svoje poreklo. Hrvati su, međutim, pokušali da falsifikuju istoriju i Teslino izvorno prezime Draganić prekrste u Draginić koje vuče poreklo iz Novog Vinodolskog u Hrvatskoj, ali to im nije uspelo - tvrdi ovaj najbolji poznavalac lika i dela proslavljenog naučnika.

Prema njegovim rečima, Tesla se nekada, u šali, izjašnjavao i kao Crnogorac, ali nikada kao Hrvat.

- Hrvati često u svojim bezuspešnim pokušajima da prisvoje Teslu ističu prepisku telegrafima s Vlatkom Mačekom u kojoj je Tesla, samo kurtuazno, odgovorio: "Hvala domovini" i ništa drugo - tvrdi Matić.

Mladen Vujović, pomoćnik direktora Muzeja "Nikola Tesla" u Beogradu, kaže za Telegraf da Srbija i svet iz dana u dan postaju sve svesniji kakva je veličina zapravo bio Tesla i najavljuje da će na 157. godišnjicu njegovog rođenja biti besplatan ulaz u muzej.

- Tesli najveće priznanje daju danas mladi ljudi, jer interesovanje za njegov život i delovanje iz dana u dan raste. U Muzej "Nikole Tesle" posetioci iz raznih zemalja sve više dolaze, ali ne dolaze stalno isti ljudi, već konstantno srećemo nova lica - kaže on.

Prema njegovim rečima, Tesla je čovek koji je radio za čovečanstvo i koji nije mario za materijalno, zbog čega je danas "živi idol".

- Zanimljivo je to da se u knjizi utisaka posetioci lično obraćaju naučniku rečima "dragi Tesla", a stiče se utisak kao da pišu čoveku u čiju su kuću došli, ali ga nisu zatekli kod kuće - priča pomoćnik direktora muzeja.

INSISTIRAO NA PRETVARANJU NAIZMENIČNE STRUJE U JEDNOSMERNU!

Nasuprot svim velikim autoritetima njegovog vremena, Tesla je instistirao na pretvaranju naizmenične struje u jednosmernu. Ovaj naučnik je najviše doprineo nauci i tehnološkom progresu sveta kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.

Čuveni pronalazač konstruisao je i generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat kao "Teslin transformator", transformator bez jezgra, Teslinu zavojnicu, ili Teslin kalem.

Sredinom 1882. odlazi u Pariz, a 1883. iz Pariza prelazi u Strazbur, gde je napravio prvi prototip indukcionog motora. Godine 1884. odlazi u Sjedinjene Američke Države, gde ostaje do smrti. Počinje da radi u Edisonovoj kompaniji, koju napušta već 1885. i osniva sopstvenu kompaniju − "Tesla Arc & Light Co." Počinje da pravi prve motore i generatore naizmeničnih polifaznih struja.

Od 1887. do 1890. prijavljuje svoje najpoznatije patente iz oblasti polifaznih naizmeničnih struja, generatore i motore. Pronalaske javno prikazuje u Američkom institutu elektroinženjera. Odmah potom Kompanija Vestinghaus otkupljuje prvih sedam Teslinih patenata iz oblasti polifaznih struja.

ZAHVALJUJUĆI SRPSKOM MENTALITETU IZBEGAO SMRT U PITSBURGU!

Tesla je boravio u Pitsburgu (1888-1889) sa inženjerima kompanije Vestinghaus, gde je radio na praktičnoj realizaciji svojih patenata, a tokom ovog perioda urađene su pripreme za realizaciju prve centrale na Nijagarinim vodopadima po Teslinom sistemu.

Prema rečima Milovana Matića, autora "Bibliografije Nikole Tesle", on je tada izbegao smrt.

- Postoji jedna anegdota iz Teslinog života u kojoj on priča da je u Pitsburgu sedeo s društvom u kafani i da je zbog srpskog običaja koji je imao, da časti društvo još jednu turu propustio da uđe u voz, koji je kasnije imao udes - prepričava nam jedan od zapisa Nikole Tesle koji je pronašao ovaj fizičar i zaljubljenik u lik i delo slavnog naučnika.

Centrala je komercijalno otvorena 15. novembra 1896. puštanjem struje do grada Bafala i bila je uvrštena u jedno od svetskih čuda toga doba.

Tesla je 1893. svojim sistemom četiri kola u rezonanci pokazao da su antena, uzemljenje i rezonanca tri elementa koja mora da poseduje svaki predajnik i prijemnik za bežičnu telegrafiju, čime je utro put otkriću modernog radija.

TESLA JE IZUMEO I MODERNI PRES-KLIPING!

Suzana Topalović, saradnik u Muzeju "Nikole Tesle" na digitalnoj obradi naučnikovih zapisa, kaže za Telegraf da je u toku prikupljanje podataka za projekat "Teslapedija", kao i da se radi na digitalizaciji ličnog naučnikovog "pres-klipinga", koji je on uz pomoć sekretarica sakupljao godinama.

- Taj "pres-kliping" bio je sastavljen od knjiga, koje su obeležene po imenima, nešto nalik na današnji internet. Svaku knjigu u toj kolekciji Tesla je sastavio po sferi njegovog interesovanja, a u brojnim člancima koje je čuvao mogu da se nađu i informacije koje su podobne i za neko novo istraživanje, ali i odnos sa Rentgenom, Pupinom, kao i knjige u kojima se ne spominje on. Radimo na informatičkoj obradi tog klipinga kako bi ga povezali s ostalim delovima o Tesli, da bi se na kraju svi oni grupisali u jednu virtuelnu grupu, koja bi se nazvala Teslapedija! U ovom trenutku postoji preko 20.000 ukoričenih članaka koji su samo deo onoga što je stiglo u Srbiju - kaže ona.

POSETIOCI EGZITA DOLAZE NAMERNO U BEOGRAD DA POSETE MUZEJ!

Prema rečima pomoćnika direktora Muzeja "Nikola Tesla", često se posetioci muzičkog festivala "Egzit" odluče da namenski prekinu posetu Novom Sadu i dođu u Beograd samo da bi videli izložbu u tom muzeju.

- Godinama imamo posetioce koji idu na "Egzit", ali dođu specijalno u Beograd da obiđu muzej, a nije retko da neko od izvođača traži od organizatora ove manifestacije da ga dovedu u posetu našem muzeju. Znali smo nekima od njih da im preko noći otvorimo vrata naše ustanove - tvrdi on.

TESLA PATENTIRAO ZDRAVU HRANU ZA PERAD!

Vujović za Telegraf otkriva jednu, ne baš toliko poznatu činjenicu, a to je da je proslavljeni naučnik 1938. patentirao zdravu hranu za perad.

- Tesla je bio vizionar, koji se bavio raznim stvarima, a pored svih patenata i izuma, on je 1938. patentirao robnu marku zdrave hrane za perad, a išao je tom logikom da praveći zdravu hranu za perad, pomaže ljudima jer oni jedu njih - objašnjava on.

(Darko Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • WIW

    10. jul 2013 | 01:27

    Kako moze da bude hrvat? Kada se on rodio hrvatska nije ni postojala!!

  • Kalabic

    10. jul 2013 | 00:54

    Vrlo neobicna kombinacija.Hrvat sin pravoslavnog svestenika.To jos nisam cuo.

  • dzi

    10. jul 2013 | 01:42

    Cela nacija vam je bolesna ako tako razmisljate!Kako vas nije sramota?!...Stvarno ste bre cudni! Pa svi znaju da je Tesla bio Srbin,da je ostao u Smiljanu i njega bi ste proterali ili ubili!!! Vi ste toliko glupi da nista ne mozete sami da uradite,pa morate da kradete! Posle Andrica i Tesle,pitam se ko je sledeci na redu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA