STVARNO JE FACA: Paraplegičar Goran Todorović skočio padobranom 1.004 put! (FOTO)

Bivši pripadnik 63. padobranske brigade Vojske Srbije poznat po nadimku Faca vezan je za invalidska kolica od 2003. godine posle povrede prilikom skoka sa visine od 1.200 metara

  • 6

Goran Todorović, poznatiji kao Faca, bivši pripadnik 63. padobranske brigade Vojske Srbije, koji je 2003. godine, kada mu se prilikom skoka na vojnom aerodromu u Nišu umrsio padobran, pao sa visine od 1.200 metara i ostao vezan za invalidska kolica, upisao je nedavno svoj 1.004 skok padobranom.

On je na sportskom aerodromu Lisičiji park izveo dva tandem skoka, sa visine od tri hiljade metara. Kaže da uvek oseća strah pre skoka, ali da se on izgubi kada ga preplavi adrenalin.

- Strah se svakodnevno rađa, ali taj isti strah, koji može paralisati za sva vremena je ujedno i dobra stvar. Padobranci obično kažu da onog trenutka kada prestaneš da se plašiš, prestaneš i da skačeš. I sve dok postoji strah, postoji i nešto u čoveku što ga drži budnim i iznova podstiče da napreduje, i ostvari svoje želje – kaže Todorović.

Iako paraplegičar, Faca se i dalje bavi alpinizmom, ronjenjem. U Sloveniji je postavio svetski rekord kada je skočio padobranom sa visine od 8.350 metara.

- Sve što naizgled deluje nemoguće, zapravo lako je ostvariti, jer granica nema, sem onih koje ljudi sami postavlaju u svojim umovima. Bez obzira na tešku povredu i svakodnevne zdravstvene probleme, ne želim da odustanem od onoga što volim da radim. Adrenalin kao vatra, strah kao led i bog vetra omogućili su da ponovo hodam po oblacima. Ništa nije lepše nego ponovo biti na nebu, družiti se sa prijateljima jer samo tako znam da sam živ - naglašava Todorović.

Goran je prvi paraplegičar Srbije koji je ikada zaronio. Više od 40 puta je dobrovoljno dao krv. Vojska Srbije dodelila mu je u tri navrata specijalnu nagradu u okviru izbora za sportistu godine VS, kao prvoj invalidnoj osobi. Tri nagrade je dobio i od Vazduhoplovnog saveza Srbije.

(G. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    16. jul 2013 | 10:12

    Nemas ti pojma brate najveci i nemoj suditi nekog koga ne poznajes!!!

  • Nenad

    16. jul 2013 | 10:11

    Bravo Face majstore....zelim ti jos toliko skokova u zivotu.....

  • MikiGrobar

    16. jul 2013 | 10:36

    Jos toliko pa penzija, ziv bio matori

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA