SNOUDEN: Hvala Rusiji, SAD ne poštuje zakone

- Tokom poslednjih osam godina mogli smo da vidimo da administracija Obame nije pokazala poštovanje međunarodnih i domaćih zakona, ali je pravda na kraju pobedila - rekao je Snouden u prvom javnom obraćanju od kada je napustio moskovski aerodrom Šeremetjevo

  • 3

Bivši saradnik Centralne obaveštajne agencije, odbegli američki državljanin Edvard Snouden, zahvalio se Rusiji jer mu je odobrila privremeni azil i optužio američke vlasti za nepoštovanje međunarodnog prava.

- Tokom poslednjih osam godina, mogli smo da vidimo da administracija (predsednika SAD Baraka) Obame nije pokazala poštovanje međunarodnih i domaćih zakona, ali je pravda na kraju pobedila - rekao je Snouden u prvom javnom komantaru od kada je napustio moskovski aerodrom Šeremetjevo, objavljenom na veb sajtu Vikiliks.

Rusiji je zahvalio i Edvardov otac Lon Snouden, rekavši za rusku televiziju da je "bitka" njegovog sina da objavi osetljive informacije završena.

- Veoma sam zahvalan Rusiji. Bila je ovo zaista duga nedelja. Volim svog sina - rekao je Lon Snouden za ruski Kanal 24, pošto je Edvard Snouden izašao iz tranzitne zone s aerodroma, s papirima koji mu garantuju jednogodišnji azil u Rusiji.

Jednogodisnji azil koji je Rusija danas dodelila Snoudenu u ovom slučaju traje do 31. jula naredne godine, ali može biti produžen. Rusija je ranije istakla da neće predati Snoudena Vašingtonu, koji ga traži zbog odavanja poverljivih informacija Vlade SAD medijima, a Bela kuća je više puta istakla da bi Snouden trebalo da bude vraćen u SAD kako bi se suočio sa optužbama.

Kremlj je, takođe, poručio da odnosi Rusije i SAD neće trpeti zbog ovog "relativno beznačajnog" slučaja. Snouden je najpre krajem maja otišao u Hongkong, odakle je "Gardijanu" dao informacije o tajnom američkom programu za špijuniranje na internetu "Prizma".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • edi

    1. avgust 2013 | 21:01

    eh sto me ti interesujes samo da znas vise mi je stalo do lanskog snijega nego do tebe

  • sasa

    1. avgust 2013 | 23:33

    Edi,jedi.

  • Vuk123

    2. avgust 2013 | 01:53

    @edi da nisi primitivac (koji trenutno u srbiji nakon izdajnicke prodaje srbskih zemalja, prevladavaju jer su ostali potomci kopiladi iz turskih silovanja i cigani da vladaju srbskom zemljom) znao bi da su to dva coveka koji se uspesno bore i za tvoja prava jer amerikamci vladaju nad svim sto jedes, pijes i koristis

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA