POŽAREVAC: Podižu divlje garaže, pa ih izdaju ili prodaju za 3.000 evra

- Moj komšija je podigao dve limene garaže i izdaje ih za po 2.500 dinara mesečno. Kod susedne zgrade sazidao je jednu od blokova i prodao je za 3.000 evra, bez ikakvih papira - kaže Dragana Stamenković

  • 3

Stambene zgrade u Požarevcu okružene su brojnim montažnim i zidanim garažama podignutim na divlje, bez ikakve dozvole. Svako ko je bio dovoljno bahat, prisvojio je gradsko zemljište i na njemu montirao ili zidao garažu za sebe.

Osim zemljišta na kojem su dizali nelegalne garaže, prisvajali su i ono ispred njih, jer su zabranjivali ostalima da se tu parkiraju. Ko bi to, ipak, učinio, "pauk" bi mu ekspresno odneo vozilo, što znači da su vlasnici divljih garaža i na taj način dobijali podršku od strane grada.

- Često nemam gde da se parkiram, pa to činim i do dve ulice dalje od moje zgrade. Jednom sam parkirao ispred komšijine divlje garaže, s namerom da se kasnije pomerim, čim se oslobodi neko mesto. Međutim, on me je odmah prijavio i ubrzo mi je "pauk"odneo auto, pa sam morao da platim 3.000 dinara - kaže Miroslav Matić iz Ulice Moše Pijade.

Iz Gradske uprave pre nekoliko godina najavili su da će da sruše divlje garaže, sazidaju nove i izdaju ih na licitaciji, kako bi svi vlasnici automobila imali jednaku mogućnost da ih dobiju i to na zakonit način.

Međutim, ne samo da ih nisu srušili, već su ih označili brojevima i počeli da naplaćuju komunalnu taksu, čime su "aminovali" bespravnu gradnju. Prosečna mesečna taksa je 1.000 dinara po garaži, dok ih njihovi vlasnici izdaju za dvostruko i trostruko veće sume.

- Moj komšija je podigao dve limene garaže i izdaje ih za po 2.500 dinara mesečno. Kod susedne zgrade sazidao je jednu od blokova i prodao je za 3.000 evra, bez ikakvih papira, a čujem da sad zida još dve u centru grada. Drugi komšija u svojoj divljoj garaži ima stolarsku radionicu, pa od buke cirkulara ne može da se živi. Ja to zovem garažnom mafijom, jer zarađuju na bahat i nezakonit način - kaže Dragana Stamenković iz Knez Miloševog venca.

Grupa stanara iz zgrade u blizini Glavne autobuske stanice, pre dve godine pokušala je da spreči podizanje dve nove divlje garaže.

- Pobunili smo se jer je taj čovek zauzeo mesto gde se igraju naša deca, ali nas je on zbog toga ispsovao. Podneli smo prijave, pa je građevinska inspekcija donela izvršna rešenja o njihovom uklanjanju, ali ona do danas nisu sprovedena. Za to vreme, taj čovek u jednoj garaži drži svoj auto, a drugu iznajmljuje za prenoćište dvojici građevinskih fizikalaca - kažu ovi stanari.

U Gradskoj upravi tvrde da ta izvršna rešenja ne mogu da sprovedu, jer nemaju nikog za takve poslove.

- Već tri godine ne uspevamo da sprovedemo javnu nabavku za uklanjanje nelegalnih montažnih objekata, jer nema zainteresovanih ponuđača - kažu u Gradskoj upravi.

Poslednje uklanjanje divljih montažnih objekata obavljeno još 2009. godine. Tada je za te poslove angažovana jedna privatna beogradska firma, kojoj je grad platio čak 25.000 evra za uklanjanje pet trafika, postavljenih na Starom korzou, kod groblja, Visoke tehničke škole i kod prodavnice "Matijević".

Iako su mogli da ih razmontiraju i odvezu komunalni radnici, o trošku vlasnika tih trafika, grad je za tako nešto radije platio astronomsku sumu privatnom preduzeću – čak 5.000 evra po trafici.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PTnT

    6. avgust 2013 | 19:42

    Pozarevac divlji zapad. Uzas od grada, I to blago receno. Kao cerga izgleda.

  • Rade

    6. avgust 2013 | 22:09

    Dobro dosli u tzv. grad Pozarevac. Koliko tu ima posla za policiju... a njih nigde.

  • Maggio

    6. avgust 2013 | 22:53

    Ne podrzavam divlju gradnju,ali ovi sa ovakvim izjavama...Sta su trebali fizikalci da uzmu hotel mozda? Po Beogradu u centru grada ljudi drze od perionice pa do prodavnice u garazi i niko se ne zali na buku, a vama smeta stolar! Ko da on ne bi voleo da ima pravu radionicu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA