MASOVNI PROTESTI: Tunišani traže smenu Vlade!

Prema procenama policije, sinoć je na ulice Tunisa izašlo 40.000 ljudi, a opozicioni lideri se pozivaju na lokalne medije koji su javili da je na protestima bilo između 100.000 i 200.000 ljudi

  • 0

Desetine hiljada Tunišana izašlo je na ulice u centru Tunisa zahtevajući odlazak prelazne vlade, što je bio najveći opozicioni protest od izbijanja političke krize u Tunisu pre dve nedelje.

Sekularna opozicija koja je gnevna zbog ubistva dva opozicionara i ohrabrena svrgavanjem egipatskog islamističkog predsednika Muhameda Morsija u vojnom puču, pokušava da sruši vladu Tunisa na čijem čelu se nalazi islamistička partija Enada. Takođe traži raspuštanje paralmenta koji privodi kraju nacrt ustava i zakon o izborima. Opoziciji bi moglo ići na ruku to što je predsednik parlamenta suspendovao skupštinu, rekavši da neće nastaviti s radom dok Vlada i opozicija ne budu razgovarali. Poslanik i član vladajuće stranke Nadžib Mrad rekao je da taj potez predstavlja "neprihvatljivi puč".

Tunis je suočen sa najvećom političkom krizom od svrgavanja autokratskog predsednika Zina el-Abidina Ben Alija 2011. godine. Pod rukom sa krizom ide i sve veća nestabilnost budući da islamistički ekstremisti intenziviraju napade.

- Ljudi traže smenu režima - uzvikivali su okupljeni na trgu Bardo, koristeći isti slogan koji je postao popularan kada su Tunišani smenil Ben Alija i pokrenuli talas pobuna širom arapskog sveta.

Jučerašnjim opozicionim protestima obeleženo je šest meseci od ubistva levičarskog političara Čokrija Beleida, jednog od dva opozicionara koji su ubijeni u proteklih nekoliko meseci. Opozicioni poslanik Muhamed Brahimi ubijen je 25. jula.

Egipatska vojska je u junu uslišila zahteve demonstranata na masovnim protestima širom zemlje tako što je smenila i privela predsednika i pohapsila lidere Muslimanske braće.

- Ovim poručujemo da treba da odu s vlasti tokom koje smo videli samo katastrofe kao što su nasilje i ubistva - rekla je udovica Belaida.

Policija je juče ujutro ubila islamskog ekstremistu u predgrađu Tunisa gde se nalazi nekoliko luksuznih hotela u kojima odsedaju strani turisti, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Napadi ekstremista su intenzivirani od izbijanja političke krize, koji su prošle nedelje ubili osam vojnika u blizini alžirske granice u jednom od najtežih napada na tuniske snage u poslednjih nekoliko decenija.

Pogledajte video-snimak:

( Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA