PRVI PUT: Ptičji grip prenesen sa čoveka na čoveka

U Kini je zabeležen slučaj prenosa virusa sa oca na ćerku. Lekari upozoravaju da ne znači da će doći do globalne epidemije, već samo da mora postojati predostrožnost kako ne bi došlo do širenja

  • 1

Prve zdravstvene analize smrtonosnog virusa ptičji grip koji se ove godine pojavio u Kini upućuje na veliku verovatnoću da se on može prenositi sa čoveka na čoveka.

Istraživanje objavljeno u "Britiš medikal džurnalu" bavi se slučajem porodične infekcije H7N9 virusa koji se dogodio u Kini. U izveštaju stoji da je virus "prenesen direktno sa zaraženog pacijenta Kineza (60) na ćerku"

Ipak, lekari upozoravaju da ova sposobnost virusa ne znači da će doći do globalne epidemije gripa, već da moramo da budemo na oprezu. Dodali su da virus još nije moguće sa lakoćom preobratiti u drugo telo, što znatno umanjuje opasnost od pandemije, barem dok ne dođe do promene.

Novi virus ptičjeg gripa je bio nepoznat dok se nije pojavio u Kini i Tajvanu gde su zaražene 133 osobe od kojih je 43 preminulo. Većina zaraženih bila je na pijacama za stoku, a razboljevali su se od 7 do 10 dana nakon kontakta sa životinjama.

Slučaj prenošenja virusa sa 60-godišnjaka na njegovu ćerku poslužio je za analizu u kojoj stoji da je se pacijent umro od prestanka rada nekoliko organa, samo 4 dana nakon prijema u bolnicu. Zarazio se na pijaci, ali njegova ćerka nije bila u kontaktu sa životinjama, iz čega se može zaključiti da je virus dobila od oca. Šest dana nakon njihovog poslednjeg susreta počeli su da joj se razvijaju simpomi gripa. Preminula je od istih posledica kao i njen otac.

Doktori su ubeđeni da je došlo do prenosa "sa čoveka na čoveka" jer su virusi uzeti iz oba tela "genetski gotovo identična"

(Telegraf.rs / Izvor: index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA