DULIĆ: Žitelji Stepe Stepanovića da traže nadoknadu od investitora

U Građevinskoj direkciji tvrde kako su svi izvedeni radovi kvalitetni i kako će benzinska pumpa, koju će ipak podići, biti "ekološki podobna"

  • 4

Nakon pisanja Telegrafa o loše izvedenim radovima u naselju “Stepa Stepanović”, koji su više nego vidljivi (u šta smo se i sami uverili), usledila je reakcija “odgovornih”, koji mahom prebacuju krivicu jedni na druge ili daju objašnjenja od kojih niko, a najmanje žitelji “Stepe” imaju koristi.

Na uporne žalbe stanovnika ovog naselja kako im svega sedam meseci po useljenju otpadaju fasade, ne funkcionišu ulazna vrta, a stambeni inventar može da se baci u đubre, bivši ministar zaštite životne sredine Oliver Dulić, za čijeg je mandata i počela gradnja ovih stanova, kaže za Telegraf kako na to treba da reaguju izvođači radova:

- Ako se ispostavi da stanovi nisu dobro napravljeni, kupci treba da traže nadoknadu štete od investitora - objašnjava Dulić.

Vodeći se savetima ministra kontaktirali smo investitora − Građevinsku direkciju Srbije, koji su istakli kako su svi završeni objekti urađeni u skladu sa postojećim standardima, imaju pozitivno mišljenje komisije za tehnički prijem i upotrebnu dozvolu Ministarstva građevinarstva i urbanizma. Iz Direkcije su nam rekli i da na eventualne “nedostatke” žitelji ovog naselja mogu da se žale službama, koje će im izaći u susret.

- Prilikom primopredaje stanova kupci potpisuju Zapisnik o primopredaji u koji se unose uočeni nedostaci u stanu, a koje izvođači radova otklanjaju u najkraćem roku. Eventualni nedostaci koji bi se pojavili u toku garantnog roka biće naravno blagovremeno otklonjeni - kažu iz GDS.

Na naše pitanje kako objašnjavaju to što će na centralnjoj parceli u naselju umesto obećanih škola, obdaništa, prodavnica i Doma zdravlja niknuti benzinska pumpa sa pretakalištem za tečni naftni gas i kavez za prodaju gasa u plinskim bocama, odgovaraju:

- U odnosu na prvobitni urbanistički projekat došlo je do nekih izmena samo na komercijalnoj parceli, gde je prvobitno bio planiran veliki multifunkcionalni poslovno-komercijalni objekat, ali u međuvremenu se pokazalo da nema zaineresovanog investitora za izgradnju ovakvog sadržaja - objašnjavaju iz Direkcije, dodajući da će samo način organizacije ostalih planiranih sadržaja biti “nešto drugačiji”.

- Izmenjenim urbanističkim projektom predmetna komercijalna parcela podeljena je na 6 građevinskih parcela i jednu parcelu za servisnu saobraćajnicu. Na parceli broj 6 ostaje obaveza izgradnje jedinice primarne zdravstvene zaštite na prizemnoj etaži objekta, tako da nije istinita tvrdnja da je ovaj sadržaj ukinut. Imajući u vidu da nije u njenoj nadležnosti izgradnja ovog sadržaja, GDS je pokrenula inicijativu za izgradnju jedinice primarne zdravstvene zaštite kod Ministarstva zdravlja i Sekretarijata za zdravstvo Grada Beograda.

Prema njihovim rečima, u međuvremenu se, usled povećanja broja stanovnika i preimenovanja Kumodraške u Magistralnu ulicu pojavila i potreba za izgradnjom benzinske pumpe i to ni manje ni više nego na centralnoj, parceli broj 1. No, ova pumpa kako tvrde, biće ekološki podobna.

- Stanica za snabdevanje gorivom imaće zaštitnu zonu u vidu zelenog pojasa, a idejno rešenje benzinske stanice projektovano je u skladu sa uslovima Sekretarijata za zaštitu životne sredine i dobilo je odobrenje za lokaciju od Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Uprave za vanredne situacije u Beogradu - kažu iz GDS, dodajući da stanovnici svakako neće ostati bez supermarketa i škola.

- Planirano je da na jednoj od parcela bude izgrađen supermarket, a razmatra se i mogućnost izgradnje zelene pijace. Već su obavljeni sastanci sa predstavnicima JKP “Gradske pijace“. Izgradnja škola i vrtića je od početka planirana na drugim parcelama i to nije bilo predmet izmena. Smatramo da je ovo najoptimalnije rešenje i da bi najlošija opcija bila da ova parcela ostane neizgrađena. Kupci stanova neće biti uskraćeni za sadržaje koji su potrebni za normalno funkcionisanje ovog naselja.

(K.V. / N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZS

    16. avgust 2013 | 23:49

    Vrh-opet je nekome namesteno da dobije dobru parcelu jer tu ce biti 15-20.000 stanovnika,bar 4-5.000 vozila. Profit od pumpe zagarantovan. A sto ce ves "mirisati" okolnim zgrada na bezolovni to nema veze. Nova vlast-stare boljke. Namestaljke.

  • Zoran

    17. avgust 2013 | 15:12

    Dostavite dokaze da za veliki multifunkcionalni poslovno-komercijalni objeka nije bilo zaineresovanog investitora. Kada ste raspisivali tender i da li je javno dostupan? A sto se tice pumpe ... Broj stanovnika se nije povecao jer ste od pocetka racunali na 13.000 - 14.000 stanovnika. Iscitajte ponovo na sopstvenom sajtu sta ste napisali ako ste u medjuvremenu zaboravili. Kumodraska ulica nije u medjuvremenu preimenovana u magistralnu ulicu. Zamolite nekog da vas uputi u ovu temu. Ovi iz GDS-a sve vreme kao gladni macici; mjau, pa mjau ... Sto rece jedan komsija, GDS je toliko nestrucan, neinventivani i nesposoban da smisli neki adekvatan odgovor ... To vredja inteligenciju.

  • Tutor

    17. avgust 2013 | 08:19

    Koliko ja znam isti su na vlasti u BG dve decenije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA