Karadžićev svedok - lažni psihijatar od Sidneja do Londona

Vitomir Žepinić, svedok odbrane na suđenju Radovanu Kradžiću koji je proglašen krivim za lažno predstavljanje u Australiji, lagao je o svojoj prošlosti kako bi dobio posao u Velikoj Britaniji

  • 2

Australijski državljanin Vitomir Žepinić, koji je prethodno osuđen zbog toga što se lažno predstavljao kao psihijatar u Australiji, proglašen je krivim po tri tačke optužnice i za prevaru u Londonu.

Kako je preneo "Sidnej morning herald", Sud je ustanovio da je okrivljeni lagao o svojoj prošlosti kako bi dobio posao u Velikoj Britaniji.

Žepinić je rekao da je suđenje odvija u sklopu "zavere", kako bi bio diskreditovan kao svedok odbrane na suđenju bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.

Posle Žepinićevog svedočenja o ratu u Bosni, list "Australijen" je hvalio bivšeg zamenika ministra unutrašnjih poslova u Karadžićevoj vladi kao "heroja". Ali, u četvrtak je, kako piše sidnejski list, u londonskoj sudnici Žepinić raskrinkan i proglašen krivim po tri tačke optužnice.

Iako je tokom suđenja delovao harizmatično, a ponekad se i šalio sa tužiocima, kako je proces odmicao, Žepinić je postajao sve potišteniji, izvinjavao se sudu zbog umora, i često je sedeo oslanjajući glavu o ruke.

 

Na direktna pitanja tužilaca o svojoj prošlosti, reagovao je frustrirano, a u jednom trenutku je čak je udario šakom o sto.

Porota je proglasila Žepinića krivim zbog lažnog predstavljanja na Univerzietu Kraljice Meri u Londonu, gde se zaposlio 2009. kao docent psihijatrije.

Prethodno je u Burvudu u Australiji osuđen po šest tačaka optužnice za lažno predstavljanje kao registrovanog doktora opšte pakse, ali je pušten zbog dobrog vladanja.

Kada je konkurisao za posao na britanskom univerzitetu, Žepinić je negirao da je krivično osuđivan. Ipak, pošto se pet meseci kasnije na univerzitetu saznala istina o njegovoj prošlosti, bio je primoran da da otkaz. Zaradio je više od 29.000 funti.

Nakon toga poslao je više prijava Nacionalnoj zdravstvenoj službi kao psiholog, a porota je ustanovila da je u svim tim slučajevima lagao.

Na sudu je tvrdio da je magistrirao medicinu na Beogradskom univerzitetu, te da je prethodno diplomirao psihologiju i medicinu na Univerzietu u Sarajevu. Kada se prijavljivao za posao tvrdio je da je magistrirao i na Univerzitetu u Sidneju.

Bosanski mediji, pak, danas navode da se Žepinić lažno predstavljao kao doktor medicine, klinički psiholog ili psihijatar, a da je zapravo diplomirao psihologiju na Filozofskom fakultetu, a ne medicinu.

Nakon što ga je porota proglasila krivim, sudija Rikorder Bučer je rekao da ne razmatra mogućnost zatvorske kazne. Očekuje se da će presuda Žepiniću biti izrečena 13. septembra.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA