EGIPAT: Proglašeno vanredno stanje - više stotina osoba poginulo! (VIDEO)

Pošto su se sukobi u Egiptu proširili širom zemlje i odneli stotine života uvedeno je jednomesečno vanredno stanje. Srpski turisti nisu ugroženi saopštio MIP

  • 0

U Egiptu je danas proglašeno vanredno stanje pošto su se sukobi između snaga bezbednosti i pristalica svrgnutog islamističkog predsednika Muhameda Morsija proširili širom zemlje i odneli više stotina života.

Međunarodne organizacije i svetski zvaničnici u međuvremenu su osudili nasilje i apelovali na uzdržanost svih strana kako bi se izbeglo krvoproliće.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da srpski turisti u Egiptu nisu ugroženi, ali im je preporučilo da izbegavaju sva mesta masovnih okupljanja. "O eventualnoj evakuaciji građana Srbije odlučuje Vlada, na osnovu ocene Ministarstva spoljnih poslova. I dalje ostaje na snazi preporuka našim građanima da ne idu na letovanje u Egipat", navodi se u saopštenju.

Egipatske snage bezbednosti, uz podršku oklopnih vozila, helikoptera i buldožera, upotrebile su danas suzavac kako bi suzbile proteste pristalica svrgnutog predsednika Muhameda Morsija, a u nasilju je bilo žrtava na obema stranama - u zavisnosti od izvora, poginulo je između 149 i 500 ljudi, aprema izvoru BBC povređeno je više od 870 osoba.

Tokom poslepodneva u zemlji je proglašeno vanredno stanje koje će trajati mesec dana, a vojsci je naloženo da pruži podršku ministarstvu unutrašnjih poslova u osiguravanju bezbednosti, saopštilo je egipatsko predsedništvo, prenosi Rojters.

U Kairu i deset provincija od ukupno 27, uveden je i policijski čas tokom noći koji će takođe biti na snazi mesec dana, a vlasti su donele i odluku da piramide u Gizi, Egipatski muzej u Kairu i muzej u Aleksandriji budu privremeno zatvoreni.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA