KAIRO: Vojska ušla u džamiju s demonstrantima; Amnesti traži istragu

Egipatska vojska pregovara s demonstrantima koji su zauzeli džamiju u prestonici zemlje, dok organizacija za ljudska prava traži punu i nepristrasnu istragu o krvoproliću

  • 0

Vojska Egipta ušla je u džamiju u kojoj su celu noć ostali islamistički demonstranti, posle sukoba u petak kada je oko 100 ljudi izgubilo život.

Privatna egipatska televizija ONTV prikazala je uživo ulazak vojnika, dok je egipatski kanal mreže Al Džazira pustio na svom veb sajtu snimak vojnika u džamiji, javila je agencija AFP, dodavši da izgleda da vojska pregovara sa demonstrantima da izađu iz džamije.

Demonstrant u džamiji rekao je telefonom agenciji AFP da traže da ne budu uhapšeni ili da ih napadnu neprijateljski raspoloženi građani koji se okupljaju, takođe, oko džamije.

U sukobima na "Dan gneva", kako su ga nazvali demonstranti, između snaga bezbednosti i demonstranata poginulo je oko 100 ljudi, dok su 1004 islamistička demonstranta uhapšena, od toga njih 558 u Kairu.

AMNESTI TRAŽI MEĐUNARODNU ISTRAGU

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal zatražila je punu i nepristrasnu međunarodnu istragu krvoprolića u Egiptu, upozorivši na nesrazmernu silu vlasti protiv demonstranata.

Organizacija, sa sedištem u Londonu, apelovala je i da se stručnjacima Ujedinjenih nacija omogući da istraže nasilno suzbijanje protesta, prenela je agencija AFP.

Amnesti tvrdi da egipatske snage bezbednosti koriste "neovlašćeno smrtonosnu silu" i da su prekršile obećanje da će dozvoliti ranjenima da bezbedno izađu iz opkoljene kairske džamije.

Organizacija je upozorila da snage bezbednosti ne prave razliku između nasilnih i nenasilnih demonstranata i da u nasilju stradaju i slučajni prolaznici.

Sledbenici svrgnutog predsednika Mohameda Morsija rekli su da će svakodnevno demonstrirati.

Egipatska vojska zbacila je s vlasti islamističkog predsednika Morsija 3. jula i od tada gotovo svakodnevno traju protesti u svim većim gradovima, posebno u Kairu.

Snage bezbednosti su 14. avgusta krenule da uklanjaju dva protestna kampa Morsijevih pristalica u Kairu i tada su otpočeli okršaji između demonstranata i snaga bezbednosti. U tom danu ubijeno je više od 600 ljudi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA