Na Kosovu ubijeno i nestalo 6 novinara

Od avgusta, 1998. do septembra, 2000. god. na Kosovu i Metohiji je nestalo i ubijeno šest novinara, ni u jednom slučaju nisu pronadjene ubice i kidnaperi naših kolega

  • 0

Na današnji dan 1998. godine nestali su novinari RTV Priština Ranko Perenić i Đuro Slavuj o čijoj sudbini i posle 15 godina ništa ne zna.

Perenić i Slavuj su 21. avgusta, 1998. godine krenuli u manastir Sv. Vrača u Zočište da naprave prilog o oslobođenim monasima koje je kidnapovala Oslobodilačka vojska Kosova (OVK). Poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči odakle su sa glavnog puta umesto ka Zočištu greškom skrenuli ka Orahovcu, koji je bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128 nije nikada pronađen.

Već 15 godina, na današnji dan Udruženje novinara Srbije (UNS), Društvo novinara Kosova i Metohije (DN KiM) i kolege traže da se otkrije istina o sudbini otetih i ubijenih novinara. Iako opštinske vlasti u Orahovcu, bez ikakvog obrazloženja nisu dozvolile, presdstavnici UNS-a DN KiM novinarskih udruženja postavili su prošle godine spomen tablu na izlasku iz Velike Hoče, na putu na kome se gubi svaki trag Peraniću i Slavuju, na kojoj je pisalo na srpskom i na albanskom jeziku „Ovde su 21. 08. 1998. otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih!".

Spomen ploča je posle nepuna dva meseca skinuta, a postolje iščupano. Iako je slučaj prijavljen KPS-u, istraga nije otvorena jer nije postojala dozvola opštinskih vlasti za postavljenje.

U periodu od 1991. – 2001. godine 37 novinara i medijskih radnika koji su radili za srpske redakcije je ubijeno, kidnapovano, nestalo ili izgubilo život pod nepoznatim okolnostima.

Od avgusta, 1998. do septembra, 2000. god. na Kosovu i Metohiji je nestalo i ubijeno šest novinara, ni u jednom slučaju nisu pronadjene ubice i kidnaperi naših kolega.

 

Ranko Perenić, rođen 25. septembra 1958. u Lipljanu i Đuro Slavuj rođen 24. decembra 1962. u Dvoru na Uni, nestali su 21. avgusta 1998. godine.

Ljubomir Knežević, novinar prištinskog "Jedinstva" i dopisnik "Politike". Rođen je 25. maja 1939. u Ulcinju, nestao je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica. Kneževićevo telo nije pronađeno. Kao osumnjičeni za njegov nestanak pominje se Bekim (Veselj) Šuti, zvani "Niku". Šuti je bio komandant specijalne jedinice OVK pri operativnoj zoni Šalja i da je ova jedinica početkom maja 1999. godine otela Ljubomira Kneževića, koji je odveden u štab koji se nalazio u selu Ošljane, gde je mučen, a zatim ubijen.

Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, rođen 1. oktobra 1968. u Prizrenu, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca. Porodica nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju o istrazi i okrivljenima za ubistvo.

Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, rođen 3. jula 1976. u Prištini, nestao je 9. septembra 2000. godine. Prema podacima porodice posle polučasovne emisije koja je trajala od 13.30 do 14 sati, ušao je u narandžasti taksi preko puta zgrade radija i od tada mu se gubi svaki trag. Porodica nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju o njegovoj sudbini.

Momir Stokuća, fotoreporter i fotograf, rođen 2. oktobra 1949. u Beogradu, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, ulica Đure Jakšića 15. Kao fotoreporter sarađivao sa listom "Politika". Porodica nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju o istrazi.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA