Trudne tinejdžerke prodaju nerođene bebe za 5.000 evra!

Poljakinje prodaju svoju nerođenu decu, a svoje oglase ostavljaju na jednom internet sajtu. Iako mnogi smatraju da to predstavlja jedan vid trgovine ljudima, ti oglasi ne moraju automatski da krše zakone, jer mogu da se podvedu pod usvajanje

  • 0

Na internet sajtovima za male oglase u Poljskoj počele su da se pojavljuju ponude za prodaju nerođene dece parovima koji ne mogu da imaju svoju. Jedna 17-godišnjakinja ponudila je na prodaju nerođenu bebu za 5.000 evra. Ta trudnica je ponudila garancije, odnosno navela da pazi na sve što treba u interesu bebe. Ona je uz oglas priložila i sliku sa kontrole ultrazvukom koja dokazuje da se beba dobro razvija.

U drugom oglasu, koji se pojavio letos, jedna 18-godišnja devojka, koja je u drugom mesecu trudnoće, zajedno sa svojim dečkom traži odgovarajući bračni par koji bi kupio dete. Cena bi, prema zamislima to dvoje mladih Poljaka, mogla da uskladi sa finansijskim mogućnostima kupaca.

Direktor Nacionalne i akademske kompjuterske mreže Mihal Hšanovski rekao je za za tamošnje medije da su to prvi otvoreni oglasi u osmogodišnjoj istoriji sajta Dižurnet.pl, čiji stručnjaci u Poljskoj prate zloupotrebe interneta.

Ti oglasi mogu da budu ne samo vesnik novog alarmantnog trenda već i potvrda da taj novi fenomen postoji u Poljskoj - kazao je Hšanovski.

Paradoksalno, ti oglasi, iako šokantni, ne moraju automatski da krše poljske zakone, jer mogu da se podvedu pod usvajanje, s tim da roditelji ili majka odrede unapred usvojitelja.

- To ne mora da bude trgovina ljudima. Majka vidi da neće biti u stanju da odgoji i vaspita dete i traži za novorođenče odgovarajuću porodicu. Trgovina ljudima je tek kada se osoba zloupotrebljava i tera na rad, prosjačenje ili prostituciju - objasnila je Irena David Olčik iz fondacije La Strada, koja pomaže prostitukama.

Prema podacima kancelarije poljskog ombudsmana za decu, na oko 3.000 legalnih usvajanja godišnje, u kojima po zakonima učestvuju sudovi za maloletne u Poljskoj, dolazi oko 2.000 nelegalnih usvajanja, recimo kada majka bebe navede da je biološki otac upravo onaj koji bebu kupuje, a sama se još u bolnici odriče prava na dete.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA