Generala Ojdanića dočekali porodica, prijatelji, prezimenjak Era i trubači! (FOTO) (VIDEO)

Bivšeg načelnika Generalštaba VJ pošto je u Hagu odslužio dve trećine kazne, dočekali su mnogobrojni prijatelji, rodbina i trubači koje je general kitio evrima i dinarima

  • 9

Bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić doputovao je u Beograd nakon što je danas pušten iz zatvorske jedinice Haškog tribunala u Sheveningenu, gde je izdržao dve trećine kazne.

Ojdanića su na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekali porodica i prijatelji, a sa zastavama i trubačima došli su, sa četiri puna autobusa, da ga pozdrave i žitelji generalovog rodnog sela Zlatan kod Užica, uzvikujući: Živeo!

- Redovno sam ga posećivala u pritvorskoj jedinici, ali sam ga se uželela i jedva čekam da ga vidim - rekla je za Telegraf supruga bivšeg načelnika Generalštaba VJ uoči susreta s njim. Po dolasku, general je prvo supruzi i pošao u zagrljaj i poljubio je.

Među onima koji su dočekali Ojdanića bio je i njegov prezimenjak, pevač Era Ojdanić, koji se srdačno pozdravio sa generalovom suprugom.

- Ovo nije privatna organizacija, već je država organizovala doček svom generalu i mogu zbog toga samo da kažem: Bravo, Srbijo! Pravda je pobedila i došao sam da generalu Ojdaniću poželim srećan povratak u otadžbinui svi mi koji smo se danas okupili ovde smo jedna velika porodica - rekao je Era Ojdanić za Telegraf.

Tribunal je Ojdanića februara 2009. prvostepeno osudio na 15 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja prisilnog premeštanja, deportacija, ubistava i progona Albanaca sa Kosova 1999.

On je krajem januaru ove godine povukao žalbu uloženu na tu presudu, a istovremeno i Tužilaštvo je povuklo svoju žalbu. Ojdanić je tada izjavio da "u potpunosti prihvata nalaze iz presude" i da je "sve što mu preostaje da odsluži svoju kaznu".

- Uskoro ću napuniti 72 godine i zdravlje mi se tokom boravka u pritvoru pogoršalo - naveo je tada Ojdanić, i izrazio "iskreno žaljenje svima koji su patili zbog ishoda ponašanja za koje je osuđen".

Ojdanić se dobrovoljno predao Tribunalu u proleće 2002. godine. Sudilo mu se zajedno sa bivšim predsednikom Srbije Milanom Milutinovićem, koji je oslobođen svih optužbi.

Postupak je istovremeno vođen i protiv bivšeg srpskog premijer Nikole Šainovića, generala VJ Nebojše Pavkovića i Vlastimira Lazarevića i policijskog generala Sretena Lukića.

Svima njima sudilo se za zločine nad albanskim civilima na Kosovu počinjene u prvoj polovini 1999. Od 1992. godine bio je zamenik komandanta korpusa u Užicu, a promovisan je u čin generala 1992, kada je postao komandant tog korpusa.

Ojdanić je zamenik načelnika Generalštaba VJ postao 1996, a 26. novembra 1998. tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević ga je imenovao za načelnika Generalštaba VJ, nakon smene generala Momčila Perišića. Krajem 1999. godine je penzionisan.

Sutra će na slobodu biti pušten i bivši predsednik Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik, koji je takođe izdržao dve trećine kazne.

ZA OTADŽBINU JE LEPO ŽIVETI I UMRETI!

General Ojdanić je po dolasku na aerodromu Nikola Tesla rekao da čiste, mirne savesti i sa punom moralnom i etičkom odgovornosti izlazi pred ceo svet i svima gleda u oči.

- Svestan sam da nisam počinio nijedan zločin. Ponosan sam što sam ispunio zakletvu datu svojoj Srbiji i narodu, što sam se strogo držao Ženevske konvencije, prava i običaja ratovanja - rekao je on.

Ojdanić je izazvao burne aplauze kada je izjavio da je za otadžbinu lepo živeti i umreti.

- Klark svoje pretnje da će za 2 dana uništiti Jugoslaviju i vojsku nije uspeo da ostvari, a on se čak nije udostojio da se suoči samnom i sa istinom pred Tribunalom u Hagu gde vlada zakon jačega, a ne međunarodno pravo - kazao je u svom emotivnom obraćanju.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стеван

    29. avgust 2013 | 16:07

    Какав бре ђенерал обична пропалица. Што учини за војску и државу да би се звао "ђенерал"?

  • AleksandraCZV

    29. avgust 2013 | 14:39

    Cestitam!

  • ДАШОНИ

    29. avgust 2013 | 15:24

    ДОБРО ДОШАО ЂЕНЕРАЛЕ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA