Momčilo Krajišnik od danas na slobodi

Bivši predsednik Skupštine Republike Srpske, koji je u pritvoru Haškog tribunala od 2000. godine, izdržao je dve trećine kazne za zločine počinjene nad nesrbima tokom rata u BiH

  • 10

Bivši predsednik Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik biće danas pušten na slobodu pošto je u Hagu izdržao dve trećine kazne.

Krajišnik je u pritvoru Haškog tribunala od aprila 2000. godine. Na početak suđenja čekao je više od četiri godine, a mediji su svojevremeno pisali da je na pripremu njegovog suđenja potrošeno više od milion dolara, jer je, između ostalog, došlo i do promene advokata.

On je prvostepeno bio osuđen za zločine počinjene nad nesrbima tokom rata u Bosni na 27 godina zatvora, a Žalbeno veće Haškog tribunala mu je 17. marta 2009. izreklo kaznu od 20 godina.

Prethodno su potvrđeni raniji nalazi o njegovoj krivici za deportacije, prisilno premeštanje i progon nesrpskih civila tokom ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini.

Kaznu je od 2009. godine izdržavao u zatvoru u Engleskoj, odakle je kasnije prebačen u Vels.

Podsetimo, juče je u Beograd doputovao i bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić, koji je, takođe, odslužio dve trećine zatvorske kazne.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vito

    30. avgust 2013 | 09:05

    Sa planine vila kliče "dobro dos'o Kraišniče"

  • Shone

    30. avgust 2013 | 10:03

    Ko je iskusio sarajevsko ratiste i paljanske glavesine nece se radovati povratku naftnog kralja ratne RS. Pusku nije video ali cisterne nafte i milione $ na svojim racunima jeste. Samo je Ratko Mladic ratovao,svi ostali su bili biznismeni-kontroverzni.

  • Vito

    30. avgust 2013 | 09:01

    @Bozo Zasto mislis da su kukavice i sta imas protiv tih ljudi sto su prisilno odvedeni i odvojeni od svojih porodica i svoje zemlje za koju su radili onako kako su morali i kako je u tom vremenu mozda bilo najbolje?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA