PUTIN: I Čajkovski je bio gej, pa šta!

- Kažu da je i Petar Ilič Čajkovski bio homoseksualac. Iskreno, ja ga ne volim zbog toga, već zato što je bio veliki muzičar i svi volimo njegovu muziku. Pa šta? - kaže predsednik Rusije

  • 4

Ruski predsednik Vladimir Putin govorio je, u intervjuu agenciji Asošiejted pres i ruskoj televiziji Prvi kanal, o mnoštvu tema, a američka agencija je, među 10 najzanimljivijih, navela spor oko sirijske krize, Putinove odnose s predsednikom SAD Barakom Obamom, skandal oko odbeglog američkog obaveštajca Edvarda Snoudena i prava homoseksualaca u Rusiji.

Putin je, komentarišući video-snimke iz Sirije na kojima se vide navodne žrtve hemijskog napada, za koju je američka administracija optužila sirijski režim, rekao da su snimci stravični, ali da ne daju odgovor na pitanje ko je izvršio taj napad.

"NE ISKLJUČUJEM MOGUĆNOST PODRŠKE AKCIJI U SIRIJI"

- To su stravični prizori. Pitanje je samo ko je to učinio i šta je tačno učinio, ko je odgovoran za to. Ti snimci ne odgovaraju na pitanje koje sam upravo postavio. Postoji mišljenje da je to zajedničko delo samih pobunjenika koji su povezani sa Al Kaidom i koji su se uvek isticali po izuzetnoj brutalnosti -  izjavio je Putin.

Na pitanje da li bi Moskva prihvatila vojnu akciju ukoliko bi se uverila da je napad gasom naredila sirijska vlada, ruski predsednik je odgovorio da ne isključuje tu mogućnost, ali je ukazao na "ključni aspekt": da samo Savet bezbednosti UN, prema međunarodnom pravu, može da odlučuje o upotrebi sile protiv suverene države.

- Svaki izgovor ili metoda koji bi mogli da se iskoriste kao opravdanje za primenu sile protiv nezavisne suverene države neprihvatljivi su i mogu se tumačiti samo kao agresija - upozorio je on.

Putin je kazao i da Rusija još nije isporučila Siriji, na osnovu sklopljenog ugovora, celokupnu pošiljku protivvazdušnih sistema S-300 i da je isporuka za sada suspendovana.

- Međutim, ako budu preduzeti koraci koji krše postojeće međunarodne norme, razmislićemo kako ćemo delovati ubuduće, posebno u vezi sa snabdevanjem pojedinih regiona u svetu tako osetljivim oružjem - istakao je on.

"OBAMA I JA IMAMO ZAJEDNIČKE INTERESE"

Govoreći o odnosima sa Obamom, Putin je rekao:

- Američki narod nije izabrao predsednika Obamu da bi se on dopao Rusiji. A ni ruski narod nije izabrao mene da bih se svideo drugima. Sarađujemo, sporimo se oko nekih tema. Ljudi smo. Ponekad se neko od nas iznervira. Ali, želim da ponovim da su globalni zajednički interesi odlična osnova za pronalaženje zajedničkog rešenja za naše probleme.

Neki posmatrači tvrde da govor tela u odnosima između Putina i Obame pokazuje da oni imaju teške radne odnose, ali ruski predsednik je demantovao da je shvatio kao ličnu uvredu Obaminu izjavu u kojoj je on uporedio Putinov govor tela s lenjim i nezainteresovanim studentom koji se dosađuje.

- Neke gestove, naravno, možete tumačiti na jedan način, ali niko nikad nije video da je Obama takvu vrstu gestova usmerio prema meni ili da sam ih ja usmerio prema Obami i nadam se da se to nikada neće dogoditi. Sve ostalo je fantazija - zaključio je Putin.

"SNOUDEN JE ZAŠTITNIK LJUDSKIH PRAVA"

Povodom slučaja odbeglog američkoj obaveštajca Edvarda Snoudena, Putin je ocenio da američke specijalne službe i diplomatija nisu bili na profesionalnom nivou.

- Predstavnici američkih specijalnih službi - za koje se nadam da mi neće zameriti na mišljenju - mogli su da budu profesionalniji, a isto važi i za diplomate. Kada su otkrili da Snouden leti za Rusiju, i to kao tranzitni putnik, pojavili su se pritisci sa svih strana - od Amerikanaca, od Evropljana - umesto da ga jednostavno puste da ode u zemlju u kojoj su mogli bez problema da deluju - rekao je on.

Predsednik Rusije nazvao je bivšeg savetnika u američkim obavještanim službama "zaštitnikom ljudskih prava" kojeg SAD ne shvataju.

- Razumem da američke tajne službe imaju interes da ga predstavljaju kao izdajnika, ali to je čovek koji drugačije razmišlja i smatra sebe zaštitnikom ljudskih prava, a s nama se i ponaša kao takav - rekao je Putin za rusku televiziju Prvi kanal, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Odgovarajući na pitanje da li je američki infomatičar predložio ruskim tajnim službama poverljive informacije koje se odnose na aktivnosti njihovih američkih kolega, Putin je rekao:

- Nismo dobili od njega takve informacije, a nemamo ni želju da ih dobijemo.

Snouden je početkom augusta dobiojednogodišnji azil u Rusiji, nakon što je proveo mesec dana u tranzitnoj zoni aerodroma Šeremetjevo u Moskvi, gde je stigao iz Hong-Konga.

- Ne znam šta će on sada da radi, ali mi ga nećemo izručiti SAD-u. Ovde se može osećati sigurno - naglasio je Putin.

"I ČAJKOVSKI JE BIO GEJ, PA ŠTA?"

Na pitanje kako ocenjuje situaciju u Rusiju u pogledu prava homoseksualaca, Putin je odogovorio:

- Uveravam vas da radim s tim ljudima, ponekad im dodelim nagradu ili orden za njihova dostignuća u različitim oblastima. Imamo potpuno normalne odnose i ne vidim ništa neobično u tome. Kažu da je i Petar Ilič Čajkovski bio homoseksualac. Iskreno, ja ga ne volim zbog toga, već zato što je bio veliki muzičar i svi volimo njegovu muziku. Pa šta?

Govoreći o pretnjama terorističkim napadima tokom Zimskih igara u Sočiju u februaru, Putin je podsetio da teroristi uvek nekome prete, ali da se on ne plaši njihovih pretnji.

- To, međutim, ne znači da smemo da ignorišemo te pretnje. Moramo da učinimo sve kako bismo zaustavili te pretnje i kako ne bismo pružili teroristima nikakvu šansu da demonstriraju svoju brutalnost i mržnju prema ljudskom rodu - rekao je on.

Putin je odbacio optužbe opozicionog kandidata za gradonačelnika Moskve Alekseja Navaljnog, koji je u julu osuđen na pet godina zatvora zbog pronevere novca, da je u pitanju nameštena, politički motivisana afera:

- Taj gospodin se dohvatio veoma pomodne teme - borbe protiv korupcije. Ponavljam, ako želite da se borite protiv korupcije, sami morate biti kristalno čisti, a u ovom slučaju ima problema i, nažalost, sumnjam da je u njegovom slučaju to samo način privlačenja glasova, a ne iskrena želja da se reši problem.

Putin je, takođe, poručio ruskoj intelektualnoj eliti da "treba da bude svesna činjenice da kada se događaju revolucionarne, a ne evolutivne promene, stvari mogu samo da se pogoršaju".

- Inteligencija je ta koja bi trebalo da "odvrati društvo od radikalnih koraka i revolucija svake vrste. Toga nam je dosta. Imali smo toliko revolucija i ratova. Potrebne su nam decenija mira i harmoničnog razvoja - zaključio je predsednik Rusije.

(Telegraf.rs / Izvori: Tanjug, slobodnaevropa.org, 1tv.ru)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Makrijan

    4. septembar 2013 | 14:06

    Vladmiri Putin je NAJVECI POLITICAR NA PLANETI i to stalno dokazuje. Primer koliko je iznad svih ostalih je i ovaj intervju.

  • beast from the east

    4. septembar 2013 | 12:52

    Za razliku od Osame. On ne ide sa sturim informacijama. Nije mu cilj napad neke zemlje ako to nije istina. Dok Osama prvo napada, ubija, osvaja, demokratizuje, pa trazi opravdanja za to.

  • русија

    4. septembar 2013 | 15:12

    ЛЕГЕНДАРНИ ПУТИН !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA