Obama stigao u Rusiju na samit G20, uskoro susret sa Putinom?

Strane agencije spekulišu da je moguć sastanak šefova dve države tokom Samita G20 koji se održava u Sankt Peterburgu. Jedan od zvaničnika Bele kuće izjavio je da sastanak Obame sa Putinom nije planiran, ali da je moguće da će oni, ipak, razgovarati

  • 1

Američki predsednik Barak Obama doputovao je u Sankt Peterburg na Samit G20, a mediji spekulišu da li će i u kom formatu doći do sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Obama, koji je u Rusiju doputovao posle posete Švedskoj, sleteo je na Aerodrom "Pulkovo" uoči otvaranja Samita G20 kasnije po podne, prenela je agencija AFP. Samit će otvoriti Putin.

Zvaničnik Bele kuće je izjavio da zvaničan bilateralni sastanak Obame sa Putinom tokom Samita G20 nije planiran, ali je moguće da će lideri dve zemlje razgovarati na marginama sastanka.

Očekujemo da će predsednici imati priliku da razgovaraju na marginama G20 - kazao je neimenovani zvaničnik Bele kuće. On je rekao da će Obama na marginama Samita G20 imati bilateralne sastanke sa liderima Francuske i Kine, Fransoa Olandom i Si Ðinpingom.

Krajem avgusta i pomoćnik šefa ruske države Jurij Ušakov je izjavio da susret predsednika Rusije i SAD  nije planiran, ali da će lideri imati mogućnost da razgovaraju o aktuelnim pitanjima.

- Susret s Obamom se ne planira. On nije planiran, pre svega, jer smo i mi i Amerikanci pripremali punovažnu posetu koja, kako znate, neće biti održana. Predsednik Rusije, kao organizator samita, će, prirodno, pozdraviti Obamu kao i druge lidere, rukovati se s njim, a dalje ćemo videti - rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li je moguć "stojeći" susret lidera dve zemlje, Putinov pomoćnik je rekao da je "sve moguće".

- Sada se taj susret ne planira. Da li će to biti ''s nogu'' ili sa sedenjem u foteljama, ne znam - rekao je Ušakov, dodajući da će tokom samita Putin i Obama imati mnogo mogućnosti da razgovaraju.

Predsednik SAD zvanično je otkazao septembarski susret sa Putinom u Moskvi, povezavši tu odluku, između ostalog, sa davanjem privremenog azila bivšem saradniku američkih specijalnih službi Edvardu Snoudenu u Rusiji, podseća RIA Novosti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NOA

    5. septembar 2013 | 16:43

    Jel su govnetu dozvolili i u rusiji da vodi za sobom 200 ljudi i tajnu sluzbu? Pravom vladaru to nije potrebno, samo kukavicama koje ubijaju ljude bez sudjenja i slede put zlocinaca koji traje jos od drugog svetskog

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA