Za uništenje sirijskog oružja 300-400 miliona dolara

Ukoliko Sirija ima hiljade tona borbenih otrovnih sredstava, njihovo uništenje i uklanjanje prisustva toksičnih materija, koštaće 300-400 miliona dolara, smatraju ruski stručnjaci

  • 0

Program uništavanja sirijskog hemijskog oružja mogao bi da košta nekoliko stotina miliona dolara, izjavio je danas bivši ruski ministar za namensku industriju i generalni direktor Agencije za municiju, koja je pokrenula proces hemijskog razoružanja u Rusiji, Zinovij Pak.

- Ukoliko Sirija zaista ima približno hiljade tona borbenih otrovnih sredstava, njihovo uništenje - imajući u vidu uklanjanje prisustva toksičnih materija, koštaće 300-400 miliona dolara, ne više -  rekao je on Interfaksu, dodajući međutim da bi taj iznos mogao u celom procesu i da se udvostruči i, čak, utrostruči.

Prema Pakovim rečima, preciznu cenu programa uništanja biće moguće odrediti tek kada vlasti Sirije saopšte kakvim oružjem raspolažu i kojim količinama. Rusija je inicirala stavljanje sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu a šefovi diplomatije Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Džon Keri, danas i sutra u Ženevi održavaju sastanak u kom će učestvovati ruski i američki eksperti za hemijsko oružje.

(Telegraf.rs  / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA