RADI SE NA REŠENJU: Lavrov i Keri i tokom noći o Siriji

Iako je najavljeno da će razgovore o sirijskom hemijskom oružju nastaviti 28. septembra, američki i ruski zvaničnik susrešće se i tokom noći

  • 2

Američki i ruski zvaničnici nastavljaju razgovore u Ženevi o sirijskom hemijskom oružju i tokom noći, iako je dogovreno da se Sergej Lavrov i Džon Keri sledeći put sastanu u Njujorku 28. septembra.

- Razgovori o sporazumu da se hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu nastaviće se i tokom noći - rekla je portparolka ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Kako je navela, Lavrov i Keri će verovatno okončati razgovore tokom noći. "Nisam sigurna za subotu, ali će se razgovorati tokom noći", dodala je portparolka Lavrova, prenosi Rojters. Prema njenim rečima, u pitanju je pravi pregovorački proces i radi se na konkretnim rešenjima.

Posle današnjeg sastanka, državni sekretar SAD Džon Keri rekao je da je sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom imao konstruktivne razgovore o sirijskom hemijskom oružju, koji će se nastaviti krajem ovog meseca u Njujorku kako bi se dogovorili o datumu za "Ženevu 2".

Keri je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ruskim kolegom i međunarodnim izaslanikom za Siriju Lahdarom Brahimijem, rekao da se sa Lavrovom dogovorio za još jedan sastanak oko 28. septembra u Njujorku. Istovremeno, ruski ministar Lavrov pohvalio je američkog kolegu jer razume važnost postizanja napretka na diplomatskom polju u pogledu Sirije.

Pozitivnim početkom razgovora, Lavrov i Keri zacrtali su put koji bi, ukoliko ne bude ozbiljnih preokreta, mogao dovesti do početka procesa rešavanja sirijske krize, u kojoj je, za dve i po godine, ubijeno bezmalo 100.000 ljudi.

Prvi ozbiljan test za odlučnost Amerike da problem reši pregovorima očekuje se već u ponedeljak, kada će tim inspektora UN objaviti izveštaj o napadima hemijskim oružjem u Siriji. Iako je, bar prvobitno, bilo najavljivano da će do objavljivanja sadržaj dokumenta ostati tajna, francuski i britanski zvaničnici tvrde da imaju pouzdane informacije da će inspektori UN za napad okriviti Asadovu vladu.

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vrach

    13. septembar 2013 | 23:49

    Ja na ovo gledam kao razoruzavanje Sirije na fin I miroljubiv nacin. Posle svega, Asad odlazi sa vlasti, Rusi zadrzavaju bazu u Sredozemlju a vlast preuzimaju oni koji ce od Sirije da naprave jos jedan Egipat.. Izrael siguran, Zapad zadovoljan a Rusi jos uvek u igri..

  • Srdjan D.N.

    14. septembar 2013 | 08:59

    U kojoj to igri ostaju osim kao igrac izbacen da sa klupe gleda sta se to na terenu radi bez njega?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA