Francuska spremna da naoruža pobunjenike u Siriji

Francuska, jedan od najžešćih kritičara sirijskog predsednika Bašara el Asada, do sada se uzdržavala od naoružavanja pobunjenika. Pariz je do sada obezbeđivao drugu opremu: pancire, naočare za noćno osmatranje i opremu za komunikaciju

  • 3

Francuski predsednik Fransoa Oland prvi put je nagovestio da bi Pariz mogao da naoruža sirijske pobunjenike u "kontrolisanom okviru", s obzirom na to da su se oni sada našli između sirijske vlade s jedne strane i radikalnih ekstremista sa druge.

Primećujući da Rusija snabdeva oružjem sirijsku vladu, Oland je u Maliju rekao da bi Francuska mogla da naoruža pobunjenike.

- To ćemo učiniti u širem kontekstu, sa nekoliko zemalja i u okviru koji može biti kontrolisan zato što ne možemo da prihvatimo  mogućnost da oružje dospe u ruke džihadista protiv kojih smo se borili - rekao je Oland na konferenciji za novinare u Bamaku gde je prisustvovao polaganju zakletve novog predsednika te zemlje.

Pariz je do sada obezbeđivao drugu opremu kao što su panciri, naočare za noćno osmatranje ili opremu za komunikaciju. Njegov glavni cilj je bilo pomaganje u strukturisanju rukovodstva Sirijske oslobodilačke armije, obučavanje pobunjenika u Jordanu i razmena obaveštajnih podataka, navodi Rojters.

Lider Sirijske oslobodilačke armije Salim Idriš, koji je pozvao međunarodnu zajednicu da njegovim snagama obezbedi teško naoružanje, sledeće nedelje dolazi u Pariz na razgovore sa vojnim i obaveštajnim zvaničnicima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • patron

    20. septembar 2013 | 12:16

    A kako bi bilo da se malo naoruzaju ovi na Korzici da visto osete kako je to.

  • JNA*

    20. septembar 2013 | 13:22

    Ima boga!! Docete i vi na svoje jedan dan.....

  • стрептомицин

    20. septembar 2013 | 17:10

    Већ их наоружавају, а исто тако пуно добровољаца из Француске се придружује дивљацима "побуњеницима".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA