NOVI TAJNI DOKUMENT CIA: Karadžić nije hteo savez sa Srbijom!

U tajnim dosijeima američke obaveštajne agencije navedeno je da je Radovan Karadžić bio kolebljiv da prihvati pripajanje teritorije bosanskih Srba Srbiji, jer bi velika Srbija smanjila njegovu ulogu, stoji u dokumentu pod naslovom “Karadžić igra ulogu života”

  • 7

Nekadašnji predsednik Republike Srpske, haški optuženik Radovan Karadžić nije bio raspoložen za konfederaciju sa Srbijom, jer bi to umanjilo njegovu političku težinu, tvrdi američka CIA u jednom od 300 dokumenata sa kojih je skinuta oznaka tajnosti i koji će biti objavljeni početkom oktobra.

- Nema nimalo sumnje da Karadžić uživa u poziciji lidera bosanskih Srba i kao faktor u međunarodnim pregovorima. Sigurno bi bio kolebljiv da prihvati pripajanje teritorije bosanskih Srba Srbiji, jer bi velika Srbija smanjila njegovu ulogu - procenjuju analitičari CIA u dokumentu pod naslovom “Karadžić igra ulogu života”, prenele su banjalučke "Nezavisne novine".

CIA je dale konkretne preporuke kako da se američki diplomati odnose prema Karadžiću. Prvo napominju da Karadžić nije spreman da se žrtvuje, uprkos javnim nastupima u kojima tvrdi suprotno.

Napominju da je Karadžić početkom devedesetih godina verovatno iskreno mislio da su Srbi ugroženi i da ih je potrebno zaštititi zbog erozije Jugoslavije.

- Kako je njegova moć počela da raste uz pomoć armije bosanskih Srba, uz izveštaje o ratnom profiterstvu i korupciji, počeo je da raste i njegov osećaj značaja - ističu analitičari CIA.

“Nezavisne” primećuju da se iz dokumenta datiranom samo dva dana kasnije vidi da se CIA "ohladila" od davanja mogućnosti otcepljenja RS i stvaranja konfederacije sa Srbijom, jer je, kako se podseća, u međuvremenu počela NATO intervencija.

U dokumentu pod nazivom "Milošević i igra moći", CIA ističe da tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević nije ultranacionalista kako se predstavlja, već taktičar čiji je jedini interes da zadrži vlast u Srbiji. Podsetili su da je Milošević nastojao da bude kooperativan sa Zapadom čim je pojačan pritisak na njega zbog sankcija. Zanimljiva je, smatra list, ocena da je za barem deo nagle promene Miloševićevog pristupa odgovorna njegova supruga Mirjana Marković.

Kako god bilo, Milošević se zbog sankcija i procene da je populacija izmučena ratom umorio od nastojanja da sve Srbe ujedini u jednoj državi", ističu analitičari.

I u ovom izveštaju CIA izražava se zaprepašćenost lakoćom kojom je Milošević Krajinu prepustio hrvatskoj vojsci i sugerišu da je Milošević političkim manevrima sprečio veću reakciju u Srbiji zbog ovog poraza.

Kao zanimljivu, list navodi ocenu u dokumentu od 24. oktobra 1995, u kojem CIA procenjuje da Milošević u stvari nema uticaj na Srbe u BiH, iako se trudio da dokaže suprotno.

- Ne vidimo vezu između suspenzija sankcija Miloševiću i njegove moći da utiče na Srbe, iako bi Milošević želeo da Zapad veruje da može. Njegov glavni uticaj na njih je kontrola materijalne pomoći koju im šalje - navodi se u dokumentu.

Za “Nezavisne” je posebno zanimljiv deo u kojem Ričard Holbruk pokušava da ubedi Vašington da je potrebno olakšati pritisak na Miloševića, jer ga pritiskaju opozicija i unutrašnje snage u Srbiji. Iako su donosioci odluka o ovoj tvrdnji podeljeni, ipak je prevladalo mišljenje da Miloševiću ne treba pomagati.

Osim što su verovali da bi nastavak ofanzive protiv RS ugrozio mirovne pregovore i civilno stanovništvo, čini se da su ulogu u toj odluci imali i Rusi.

- Rusi bi mogli postati histerični ako Srbi nastave da gube teritorije - ističe se u dokumentu od 14. oktobra iste godine.

U dokumentu od 18. avgusta doslovno piše da ako Federacija prekrši sporazum, mirovne snage odlaze, a ako Srbi prekrše sporazum, mirovne snage bi intervenisale, prenele su “Nezavisne novine”.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nataeos

    24. septembar 2013 | 12:23

    I bio je u pravu! Inače bi ih Srbija prodala za neki sitni interes kao i dosad.

  • Jarac

    24. septembar 2013 | 12:26

    Najedite se siti go.ana, sve vi znate...k'o Marica (u k k)

  • da je neko imao pameti

    24. septembar 2013 | 13:22

    Da je bilo ko od bivsih politicara (narocito onih komunistickih ostataka) hteo savez sa bilo kim, Jugoslavija se ne bi raspala I danas bi bila medju 5 najjacih drzava Evrope. Ovako....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA