24

KO JE ZAISTA BRANIO SARAJEVO: Ovo je pravi Valter - četnički potpukovnik! (FOTO)

Četnički potpukovnik Žarko Todorović, pod komandom generala Draže Mihailovića, bio je pravi junak po kome je snimljen kultni film "Valter brani Sarajevo"

Posle pisanja Telegrafa, koji je uz pomoć autora brojnih knjiga o četničkom pokretu Miloslava Samardžića razbio mnoge mitove iz istorije koju su generacije u SFRJ učile o komunističkom Valteru, koji je branio Sarajevo, da je on bio četnik i pod komandom Dragoljuba Draže Mihailovića, naš portal ide korak dalje i donosi pravo ime junaka iz Sarajeva, a to je potpukovnik Žarko Todorović!

Veliko zanimanje za prošlu temu - o ofanzivi četnika na osovinske formacije u oblasti Sarajeva i u samom Sarajevu - automatski nam je postavilo novi zadatak: Valter.

Naime, svi znaju za film ''Valter brani Sarajevo'', ali ispostavilo se da je retko kome poznato na osnovu kojih događaja je taj film snimljen.

U Drugom svetskom ratu zaista su postojala dva Valtera:

- Vladimir Perić Valter, komunista, i

- Potpukovnik Žarko Todorović Valter, četnik.

Foto: Wikipedia / Mladifilozof

Foto: Wikipedia / Mladifilozof

Prvi Valter je posle proglašen narodnim herojem, a drugi se i danas nalazi na spisku narodnih neprijatelja i ratnih zločinaca, koji je 2000. godine objavio Subnor.

Međutim, prema nemačkim dokumentima, komunistički Valter - ne postoji. Njega Nemci uopšte ne pominju, jer i nije bio ni od kakvog značaja za ratne operacije.

Takođe prema nemačkim dokumentima, drugi Valter ne samo što je postojao, nego se najveća akcija Gestapoa na Balkanu tokom rata zvala upravo Operacija ''Valter''. I jedan od najvećih dosijea Gestapoa je Dosije ''Valter'', koji se danas čuva u Arhivu Grada Beograda, Fond BDS (Gestapo), a koji naravno zvanična istorija zaobilazi u širokom luku.

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Žarko Todorović je bio rođeni Beograđanin, završio je 51. klasu Vojne akademije. Već tokom 1941. osniva jaku mrežu beogradskih četničkih ilegalaca i postaje noćna mora za Nemce. U drugoj fazi rata u Beogradu je bilo preko 5.000 četničkih ilegalaca, naoružanih barem pištoljima. Imali su više radio stanica, kamione, baze, itd.

Operacija ''Valter'' izvedena je početkom 1943. U Beogradu je 17. marta uhapšen potpukovnik Todorović sa grupom ilegalaca, a u Zagrebu još osam njegovih ilegalaca, mahom Hrvata, profesora univerziteta.

O padu potpukovnika Todorovića Draži je javio general Trifunović, 2. aprila:

''Za Valtera potvrđeno da je uhvaćen... Beograd potpuno ukočen za rad. Kuriri ne mogu ni vezu da uhvate sa našim ljudima. Pritisak veliki. Na terenu isto. Produžavam rad s kim se i koliko se može.''

Draža je 6. maja izvestio majora Radoslava Đurića da su Valtera odali ''kapetan Jova Miladinović i major Radaković u vezi sa gestapovcima''.

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Od Đurića je potom Draža tražio da proveri ko je kapetan Jovan Miladinović, jer je jedan kapetan Jovan Miladinović bio komandant 1. kosovskog korpusa. Ovaj period obeležila je igra oko pravog i lažnog Valtera, koga je Gestapo pokušao da ubaci među beogradske ilegalce. Draža 6. maja radio stanici ''Valter'' u Beogradu šalje sledeću depešu: ''Odredio sam Valterovog zamenika majora Tozu Milojevića. Stupite što pre u vezi sa njime. Svi drugi koji se javljaju kao naslednici Valterovi lažni su.''

Draža je, kako proizilazi, znao da potpukovnik Todorović u Gestapou nije odao svoju radio stanicu. U stvari, nije odao ništa, tako da Nemci nisu ni saznali da je on bio Valter, što se vidi iz njegovog dosijea (smatrali su da je samo jedan od šefova ilegalaca).

O pravom i lažnom Valteru Draža je 18. maja pisao Đuriću: ''Novi Valter inače Toza tuži se da mu neki Ćirković i Miladinović u mestu gde živi uhapšeni Valter, čine smetnje da primi dužnost. Ćirkovića i Miladinovića optužuje kao gestapovce. Toza uzeo ime Prin-Prin.''

Istog dana Draža javlja majoru Milojeviću i generalu Trifunoviću da je preko kurira poslao nove šifre za Valtera, sa duplim šifrovanjem.

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Potpukovnik Todorović je uspeo da pobegne agentima Gestapoa, u Zagrebu, gde su ga vodili da otkrije tamošnje veze. Ostao je u Zagrebu, kao komandant četničkih ilegalaca u Hrvatskoj, ali je ponovo uhapšen 9. septembra 1943. i odveden u Mauthauzen. Podvrgnut je najvećim mukama, ali pošto je preživeo šest meseci - što nikome do tada nije uspelo - Nemci su ga iz najtežeg prebacili u najlakši deo logora.

Posle rata je bio pukovnik francuske armije, pa visoki činovnik francuske vlade. Komunisti su tražili njegovo izručenje, da mu sude kao narodnom neprijatelju, izdajniku, ratnom zločincu, itd, što je odbijeno kao neozbiljno.

Preminuo je u Parizu, u dubokoj starosti, posle 2000. godine. Kao i druge četničke oficire koji su preživeli rat, pa i sve one koji su preživeli Mauthauzen, komunisti su i potpukovnika Todorovića pod lažnim optužbama proglasili za ratnog zločinca.

Međutim, delove njegove biografije iskoristili su za snimanje filma ''Valter brani Sarajevo".

Ukoliko vas je ova tema zainteresovala, knjige sa detaljnijim opisima možete naručiti ovde

http://www.pogledi.rs/category/knjige-o-cetnicima/

 

I ovde:

http://www.pogledi.rs/knjige/

 

(D. Z. / Miloslav Samardžić)

Tagovi: Četnici, Dragoljub Draža Mihailović, Draža Mihailović, Draža Mihailović slike, Partizani, Valter, Valter brani Sarajevo

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (24)
Poređaj komentare:
 • M
  mirko baljak

  Partizani su oslobodili okupirana područja. Nikad više raja kao što je Jugoslavija.

 • L
  Laufer

  Ovo je Prvoaprilska sala. Ako su cetnici branili Sarajevo onda su to radili u saradnji sa Nijemcima ali eto to nisu uspjeli. Partizani su bili jaci. Zivjeli Partizani

 • G
  Goran

  Ha ha.. ovaj članak me zaista zabavio i spada u one satirične ha ha..... Da sve su u pravu, jer je Kurir poznat po istini.. ha ha.. i da vam javim da je moj deda bio Vinston Čerčil, a da onaj u Engleskoj nije pravi, te je pravi Čerčil zapravo bio četnički vojvoda, samo onaj pravi toga nije svestan ha ha.... Šta da se raadi... to su srpski novinari.. istina i samo istina ha ha ha.. Hvala što ste me nasmejali do suza...

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 16. oktobar 2018. godine

Brutalna ženska tuča nasred ulice u Novom Pazaru: Prvo su pali šamari papučama, pa je počelo čupanje, udaranje, obaranje (VIDEO)

Najavljene novine u građevinskom sektoru: Lakše do rušenja bespravnih objekata i sprečavanja divlje gradnje

Prvi srpski Lidl je otvoren u Priboju još 1972, ali je propao, pa se preselio u Nemačku: Da li je ovo prava istina o lancu supermarketa? (FOTO)

Prevrnuo se kamion na Zrenjaninskom putu: Stvorena kilometarska kolona (FOTO)

10.000 vrana došlo je u Pomoravlje da prezimi, a najviše ih ima u jednom gradu: Ovaj čin sa sobom nosi važnu simboliku (FOTO)

Zdravo, ja sam Marko i potrebna mi je vaša pomoć: Vlasnici su od mene hteli da naprave kobasice, ali su me dobri ljudi spasili (FOTO)

Počela vakcinacija protiv gripa u domovima zdravlja: Jedan ubod spasiće vas muka

Veliki požar u Carskoj bari: Vatrena stihija guta prirodni rezervat (FOTO) (VIDEO)

Važna opomena i apel odnose se na sve nas: Ne palite nisko rastinje, požara je 7 puta više nego pre godinu dana

Deca izmišljaju otmice jer im treba opravdanje kad pobegnu sa časa: Za samo 2 nedelje prijavljeno čak 14 lažnih pokušaja

Milijardu evra u zdravstveni sistem! Vučić posle sastanka sa Brnabić najavio novi projekat i završetak stanova za bezbednjake do 2020. godine (FOTO) (VIDEO)

Veliko finale karavana Izađi mi na teglu: "Kraljica ajvara" iz Brusa (FOTO)

Vozači, saobraćajna policija je na svakom koraku: Posebno obraćaju pažnju na ove 3 stvari

Od kad sam ja napustio školu, a to je mnogo davno bilo, ništa se nije promenilo: Vučić obišao Zemunsku gimnaziju i najavio rekonstrukciju zgrade (FOTO)

Zbog jednog krivičnog dela koje mnogi ne doživljavaju dovoljno ozbiljno, može da se ode u zatvor na 3 godine

Jovana i Srđan se prelepim rečima u Jutarnjem programu oprostili od Milene Dravić: Sećanja na detinjstvo dovela su sve do ivice suza (VIDEO)

Pobegli su sa betona na selo i nikad nisu bili srećniji: Jelena i Miloš sada uzgajaju dunje i paradajz, umesto da jure u kancelariju (FOTO)

Budite oprezni na putevima: AMSS upozorava da je moguća magla pored reka, banja, jezera i kotlina

Ugroženo jedno od najlepših mesta u Srbiji: Vodostaj jezera Uvac opao za 20 metara, potpuno presušio na nekim mestima

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 15. oktobar 2018. godine

Supermen, šargarepa ili nešto bezobraznije: Jelena pravi za poklone nakurnjake u različitim bojama i oblicima... čak i u veličinama (FOTO)

Pale njive, pa bukte požari po celoj Srbiji: Vatra se približava kućama oko Jagodine i Požarevca, stihija zahvatila i deo od Makiša do Ostružnice (FOTO) (VIDEO)

Zorana Mihajlović pozvala devojke da prijavljuju seksualno uznemiravanje: Ne tolerišite ni "cico" ni "mačko"

Kako i zašto su burgeri bukvalno pojeli pljeskavice kod nas?

Srbija prvi put izmerila koliko je opasno zračenje antena i predajnika na školama, vrtićima, bolnicama...

Posle 13 godina je pobedio državu, a danas nam donosi detaljan šablon po kom su doktori iz hitne pomoći i pogrebnici trgovali mrtvima (FOTO)

Danas je najveći ženski crkveni praznik: Ovaj dan posebno je važan za žene koje žele potomstvo. One moraju da urade jednu važnu stvar

Prvi put je otišla na Krf i posle 10 dana shvatila u kolikoj laži živi većina Srba: Zapušila je usta svima koji kažu da su "obišli čitavu Grčku"

Najodvratnije navike u Srba - Svi se gadimo kada ih vidimo, ali niko im ne kaže: "Čoveče, nekulturan si"

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 14. oktobar 2018. godine

Dim blokirao auto-put Beograd-Novi Sad: Na jednom delu puta se ne vidi prst pred nosom (VIDEO)

Vozač "golfa" sleteo sa 50 metara visine na šetalište u Kraljevu: Posle stravične scene, čovek sa krvavom glavom nestao sa mesta nesreće (FOTO) (VIDEO)

Rodila se beba genije: Mali Pavle nema ni 7 dana, a već razmišlja (FOTO)

Dečak (10) izmislio priču o otmici, jer je kasnio na čas: Rasvetljena još četiri pokušaja kidnapovanja dece, svi su bili lažni

Od sledećeg letovanja dobijaćete papir koji vas štiti od prevara turističkih agencija

Užas u Novom Pazaru, potpuno izgorele četiri kuće

Beograđani da uče od Pančevaca: Verovali ili ne, opstala biblioteka na otvorenom, nisu pokradene knjige

Nininu kuću napale smrdibube: Posle noćne invazije, morala da ode u hotel (VIDEO)

Jezivo oko čega smo počeli da se svađamo: OK je stajati u redu za jeftine farmerke i za najnoviji skupi telefon, a nije za pile!? (FOTO)

Baka Jelka se nikad nije udala zbog kreveta: Ovo je njena tužna priča (FOTO)

Tamara je usvojila štene, ona hoda na tri noge i ima slabašno srce: Sada traži pomoć od nas za Lilinu hitnu operaciju u Milanu (FOTO)