ORGANIZATORI PRAJDA U PODGORICI: Milo mora da dođe na gej paradu!

- Imamo podršku Vlade i odbora protiv diskriminacije. Samo treba umiriti crkvu i Amfilohija - kažu organizatori Parade, koji su uvereni da "velike mašinerije" koja je protiv gejeva u Crnoj Gori nema

  • 17

Nakon prve uspešne Parade ponosa u Crnoj Gori, borci za gej prava iz bratske nam države uveliko se pripremaju za održavanje nove protestne šetnje, koja će prema rečima organizatora, bez ikakve sumnje biti održana sutra u Podgorici.

Kako Telegraf saznaje, šetnji koju organizuje nevladina organizacija "Queer Montenegro" pridružiće se brojni gosti iz regiona i inostranstva, predstavnici ambasada i najviših državnih institucija, a da li će manifestaciju uveličati i sam premijer Milo Đukanović, još uvek nije izvesno.

- Pošto premijer konstantno priča o tome kako se Crna Gora zalaže za poštovanje ljudskih prava i ulazak u Evropsku uniju, smatram da bi bilo pošteno s njegove strane da stane iza svojih reči i bude u prvom redu na predstojećoj šetnji. Ja ću stati odmah do njega! - počinje priču za Telegraf Ljiljana Raičević, član organizacionog odbora "Queer Montenegro" i direktorka "Sigurne ženske kuće".

Ona smatra da jedinu potencijalnu opasnost šetnji predstavljaju poruke mržnje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića.

- Imamo podršku Vlade i odbora protiv diskriminacije. Samo treba umiriti crkvu i Amfilohija, koji na sve strane iznosi fašističke izjave. Žao mi je što se premijer Đukanović nije ogradio od tih izjava. Mislim da bi trebalo - dodaje Raičevićeva.

Danijel Kalezić, predsednik organizacije "Queer Montenegro", kaže za Telegraf da se ne boji nikoga i da se scenario nedavnog beogradskog Prajda, u Crnoj Gori sigurno neće ponoviti.

- Društveni kontekst u Crnoj Gori ne može se uporediti s onim u Srbiji - objašnjava Kalezić i dodaje:

- Ovde pre svega nema organizovanih društvenih grupa, koje su otvoreno protiv šetnje. Drugačija je čak i politička volja ovdašnjih političara u odnosu na onu političara iz Srbije. Neka grupa se može samoorganizovati, ali velike mašinerije, koja bi stala protiv nas, nema. Stoga nema ni bojazni od većih ekscesa - kategoričan je Kalezić.

Šetnju LGBT pripadnika, NVO aktivista, političara i diplomata obezbeđivaće oko 1.900 pripadnika Uprave policije, koji će na sebi imati opremu za visokorizične situacije i skupove.

Iako je iz bezbednosnih razloga moguća promena maršrute, crnogorski dnevnik "Dan" piše da će se učesnici Parade ponosa u Podgorici okupiti kod hotela "Hilton Crna Gora", zatim prošetati do stare zgrade vlade i vratiti se do mesta polaska.

- Ovo je pre svega šetnja za ljudska prava i da je kao takva - stvar države, a ne crkve. Država je odavno odvojena od crkve, te nas u tom smislu ne interesuje šta o šetnji imaju da kažu pojedini predstavnici crkve - kaže Kalezić, uz napomenu da će ovaj Prajd pokazati da su LGBT osobe normalne, da od njih niko ne treba da beži ili da ih na bilo koji način maltretira: odriče ih se, izbacuje iz kuće ili ih lišava prava nasleđivanja.

Inače, podgoričke "Vijesti" prenose da je dan uoči održavanje prve Parade ponosa u Podgorici napadnut istaknuti član LGBT foruma Progres čije ime nije saopšteno. On je, prema navodima medija, došao nešto pre podneva u Centar bezednosti Podgorica i prijavio da je verbalno, čak i fizički napadnut ispred zgrade u kojoj živi, u neposrednoj blizini šoping mola.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anti antifa

    19. oktobar 2013 | 13:54

    Crkva je jedini čuvar ljudskosti u CG od raspopa,pedera i milovih lopina

  • Aleksandar

    19. oktobar 2013 | 15:01

    Zasto to rade?Sta im to treba?Kako neshvataju da to nije normalno.

  • Crnogorac

    19. oktobar 2013 | 15:37

    Dobro je ova stala iza gay populacije a dere pare državne za SZK i živi kao lord. Ispitao bih njenu imovinu i koliko joj para daje vlada na račun nvo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA