BANJALUKA: Svaki treći testirani nije biološki otac!

Rezultati analiza koje se rade u Banjaluci ne odskaču od proseka u okruženju, odnosno u proseku od 25 do 30 odsto slučajeva iz takozvane rizične grupe bude utvrdjeno da se ne radi o biološkom ocu deteta

  • 10

Zavodu za sudsku medicinu u Banjaluci u poslednje tri godine, od kada je počeo s radom, podneto je na stotine zahteva za utvrdjivanje očinstva, a u gotovo svakom trećem slučaju analiziranog uzorka ustanovljeno je da se ne radi o biološkom ocu deteta.

Kako su preneli banjalučki mediji, direktor ovog Zavoda Željko Karan rekao je da se u banjalučkoj DNK laboratoriji testovi na očinstvo mogu raditi na osnovu sudskog zahteva u parničnom ili krivičnom postupku, ali i na privatni zahtev.

On tvrdi da su postale apsurdnije situacije u kojima se analiza radi na privatni zahtev, navodeći da se u laboratoriju donose četkice za zube deteta ili pramen kose, te da ih neretko posećuju i bake dece koje sumnjaju da su im sinovi prevareni.

- Dođe svekrva koja sumnja da joj snaha 'švrlja' i pita šta treba da donese kako bi se utvrdilo je li njen sin zaista biološki otac deteta. Donesu nam uzorke, poput četkice za zube ili kose iz koje se može izvaditi dovoljno ćelija da bi se uradila DNK analiza. Međutim, svekrve uvek savetujemo da to ne rade već da kao odrasli ljudi sednu i razgovaraju te tako raščiste situaciju - kaže Karan.

Prema njegovim rečima, rezultati analiza koje se rade u Banjaluci ne odskaču od proseka u okruženju, odnosno u proseku od 25 do 30 odsto slučajeva iz takozvane rizične grupe bude utvrdjeno da se ne radi o biološkom ocu deteta.

Na nalaz se čeka od tri do pet dana, a cena DNK analize je 250 konvertibilnih maraka (oko 130 evra) po uzorku.

Za utvrđivanje kompletnog očinstva, kad se analiziraju uzorci majke, ispitivanog deteta i pretpostavljenog biološkog oca cena je 750 KM (oko 330 evra).

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tamo neki

    14. oktobar 2013 | 19:26

    Bolno, ali dete ne bira ko ce da ga zagrli. Ovde dolazi drugo pitanje, kako moze neko ziveti ceo zivot s lazlju,koja je to savest ne "dati" mogucnost bioloskom ocu da " vidi " dete ( pod uslovom da zeli ..., da ne objasnjavam ), a s druge strane sedeti za istim stolom - bracni drug. Tesko objasnjivo. No svako ima pravo na sopstveni izbor i svako odlazi u grob sa svojom tajnom!

  • Adam

    14. oktobar 2013 | 19:07

    Svasta...Pa sto se ne udaju sonim koga vole ili barem da konsumiraju lekove pre seksualnog odnosa ili oni *eb**aci da koriste prezevativ nego kvare zivot svom sopstvenom detetu,znati da je tvoje i ako se nikad ne otkrije imati sina a nikad ga ne zagrliti...Uzas...

  • Gastarbajter

    14. oktobar 2013 | 18:53

    Prevod je opsti jebarnik...nek su deca ziva i zdrava..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA