SPREMITE PARE ZA ZIMOVANJE: Zbog PDV-a skuplji aranžmani na Kopu i u banjama!

Ukoliko se PDV na hotelske usluge podigne sa osam na 20 odsto, hoteli na Kopaoniku i u Vrnjačkoj Banji moraće da povećaju cene za pet do 10 odsto, dok će polovina objekata u unutrašnjosti biti zatvorena

  • 12

Ukoliko se PDV na hotelske usluge podigne sa osam na 20 odsto, hoteli na Kopaoniku i u Vrnjačkoj Banji moraće da povećaju cene aranžmana za pet do 10 odsto, dok će polovina objekata u unutrašnjosti biti zatvorena.

Ovako crni bilans izveli su hotelijeri okupljeni u udruženju "Hores", koje broji preko 180 hotela, motela i drugih smeštajnih objekata. Njiihova računica pokazuje da će nedeljni aranžmani u proseku biti skuplji za oko 200 evra!

Nikola Avram, direktor "MK Mauntin rizorta", u čijem sastavu posluju hotel Grand, Anđela i apartmani Konaci, kaže da je situacija krajnje ozbiljna i da će PDV od 20 odsto dovesti do toga da će svi hoteli na Kopaoniku poslovati s gubitkom, a da najveći broj hotela na Zlatiboru, u Vrnjačkoj banji i ostalim turističkim centrima Srbije, više neće moći da radi.

- Ako se zaista poveća PDV za čak 12 procenata, moraćemo da cene aranžmana podignemo za sedam do 10 odsto da bi preživeli godinu. Drugog izlaza nema. Ali šta je s preostalim hotelima? Sigurno je da će 70 odsto hotela u Srbiji u tom slučaju morati da okači katanac - kaže Avram za Telegraf.rs.

S tim se slaže i Tomislav Momirović, direktor hotela "Mona" na Zlatiboru, koji ističe da su ovo teški trenuci i za hotelijere koji profitabilno rade, a kamoli za one koji su u problemima.

- Nećemo moći da vraćamo kredite i tako ćemo srednjoročno biti prinuđeni da zatvorimo hotel. U EU hoteli plaćaju porez od najviše 10 odsto, a u mnogim zemljama je pet odsto. "Mona" ne bi povećavala cene aranžmana, ali bi morala da otpusti oko 10 odsto svojih zaposlenih. A kada se tim putem krene, jasno je šta sledi - kaže Momirović za Telegraf, i dodaje da bi i država ostala "kratkih rukava" za 180 miliona evra od turizma.

Ni u Vrnjačkoj banji situacija nije bolja. Direktor hotela "Fontana" Ivan Mihajlović kaže da za sada ne razmišljaju da povećaju cene aranžmana, ali da će ih bez dileme korigovati za pet do 10 procenata, ukoliko PDV ode na 20 procenata.

- Mi se iskreno nadamo da će nadležni imati sluha i stopu PDV-a sa osam podići najviše na 10 odsto, što bi moglo da se podnese - smatra Mihajlović.

(Natalija Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan M

    23. oktobar 2013 | 10:14

    Pa ima zimskih centara i u Sloveniji , Austriji... Ako ce vec podici cenu za 10% sto moramo u Srbiju! Pare su moje i ima da ih trosim gde je jeftinije! Taman je ta razlika za vece troskove puta i malo skuplji smestaj u Austriji ali bar cu dobiti duplo vise staza!

  • Zemunac

    23. oktobar 2013 | 09:53

    Na Kopaonik i u CG nikad vise... toliko lepih zimskih centara i letovalista napolju i za manje para....

  • pera mesar

    23. oktobar 2013 | 10:03

    Mislim da bi nasi hotelijeri trebalo da smanje svoje marze. Nije mi jasno kako je moguce da za slican hotel u Budimpesti platim jeftinije sobu nego u Beogradu. A pri tom PDV u Madjarskoj na hotele je 18%.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA