FRANCUSKA: Marš učenika zbog devojčice sa Kosova (FOTO)

Učenici u Parizu su blokirali ulaze u nekoliko srednjih škola, hodaju ulicama sa uzdignutim pesnicama, a protestvuju zbog prisilne deportacije stranih učenika među kojima je i devojčica sa Kosova

  • 9

Hiljade srednjoškolaca protestvuje u Parizu i gradovima Francuske zbog prisilne deportacije Romkinje s Kosova i još jednog učenika iz Jermenije.

Učenici u Parizu su blokirali ulaze u nekoliko srednjih škola, hodaju ulicama sa uzdignutim pesnicama, a zatražili su i odgovornost ministra unutrašnjih poslova Manuela Valsa. Srednjoškolci širom Francuske protestvuju zbog prisilne deportacije stranih učenika, koje sprovodi francuska vlast. Jedan dečak je vraćen u Jermeniju, a druga učenica deportovana je na Kosovo.

Leonarda Dibran (15) je privedena tokom ekskurzije i deportovana, nakon što su francuske vlasti deportovale sedam članova njene porodice. Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals izjavio je da je deportacija Leonarde, njenih roditelja i petoro braće i sestara potpuno legalna i u skladu sa procedurom jer je toj porodici, koja je u Francuskoj boravila oko pet godina, odbijen zahtev za azil.

Vals je negirao da je devojčica na ponižavajući način izvedena iz autobusa, ali je rekao da je naložio da se slučaj ispita, a za istragu su se založili i zaštitnik prava građana, ministar obrazovanja, kao i istaknuti članovi vladajuće Socijalističke partije.

(Telegraf.rs / Izvor:bbc.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    17. oktobar 2013 | 18:03

    Mora da ih je mala siptarka, onako u plasticnim papucama i salvarama lepo zadovoljavala? Bice da ce im to nedostajati?

  • mislim

    17. oktobar 2013 | 18:48

    Da objasnim, mala je romkinja, a ne šiptarka. Za francuske novine je dala izjavu da ne želi da se vrati na Kosovo, jer se tamo u školi sada govori na albanskom a ona taj jezik ne zna i NE ŽELI da ga uči. Uopšte ovo je samo dokaz da Francuska ne želi više da prima strance a ponajmanje rome ili ti cigane, koji sada u Francuskoj, od ka je Rumunija u EU, ima previše!!!!

  • стрептомицин

    17. oktobar 2013 | 17:44

    Баш их брига за цигане, него је у питању само разлог да не иду у школу...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA