Selaković: Učinićemo sve da Rea ostane na sigurnom

U porodičnom pravu postoji načelo najboljeg interesa deteta koje je u nekim slučajevima važnije i od samog zakona i da se u ovom slučaju treba držati tog načela, kaže ministar pravde

  • 1

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je danas da će to ministarstvo i pravosudni sistem Srbije učiniti sve da devojčica Rea Matijević, koja bi odlukom suda u Valjevu trebalo da bude odvedena kod oca u Hrvatsku, ostane na sigurnom i da se u tom slučaju treba voditi najboljim interesom deteta.

On je rekao da u porodičnom pravu postoji načelo najboljeg interesa deteta koje je u nekim slučajevima važnije i od samog zakona i da se u ovom slučaju treba držati tog načela.

Upitan šta je potrebno učiniti da se ovakve stvari više ne dešavaju i postoji li neki način da se slični problemi sistemski rešavaju, Selaković je rekao da je majka devojčice pre nekoliko meseci bila u ministarstvu i da je ministarstvo učinilo sve što je bilo i njihovoj nadležnosti i da se "ne može vršiti pritisak na sud".

On je napomenuo i da je, u razgovoru sa svojim kolegama i novinarima iz Hrvatske, došao do saznanja da je taj slučaj "i te kako pod sumnjom nezakonitosti" i da je moguće da je došlo do korupcije u Hrvatskoj.

Selaković je kazao i da su mu u razgovoru sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem predočeni podaci da je Reina majka Nataša Matijević i u toku trudnoće zlostavljana.

Osnovni sud u Valjevu doneo je odluku o predaji Ree ocu, pošto je presudio u njegovu korist po odredbama Haške konvencije o otmici deteta. Majka je prethodno u Zagrebu dobila starateljstvo nad detetom, ali je brakorazvodna parnica u toku. Ona je pre tri godine iz Zagreba pobegla sa detetom u Ljig, jer je trpela nasilje u porodici od supruga.

Rea Matijević u sredu nije predata ocu, pošto su meštani Ljiga napravili živi zid oko zgrade Centra za socijalni rad i višesatnim protestom sprečili odvođenje devojčice.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    18. oktobar 2013 | 12:29

    Ma sta kaze nas vajni strucni ministar? Znaci sud donosi odluku kako on naredi. Potpuno na stranu sta je presuda i kako je donesena (licno ja smatram da je ceo sudski sistem u Srbiji truo kao prezrela sljiva), ali koliko ja znam ovo je flagrantno mesanje drzave u rad sudstva koje je barem na papiru i u zakonu "nezavisno" i odeljeno od vlasti. Pa sta onda obican covek da ocekuje koji ima bilo kakav problem sa drzavom ili njenim organima?! Da rsi to na sudu? Ahahahahahaha...mi smo nazalost po svakom kriterijumu na nivou najnerazvijenijih drzava ne Evrope, vec Afrike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA