OPET: U Vukovaru skinuta ćirilična tabla

Posle dogovora premijera Hrvatske sa ljudima koji su protiv ćirilice, koji je štab za obranu Vukovara dematovao, opet je skinuta dvojezična ploča sa zgrade državne uprave

  • 30

Samo dva dana nakon što je premijer Zoran Milanović sa protivnicima ćirilice u Vukovaru dogovorio da povuče policiju i čelične barikade, a da dvojezične table na zgradama lokalnih institucija ostanu, sa zgrade državne uprave ponovo je skinuta ćirilična tabla.

Posle višenedeljnog natezanja, Milanović je u četvrtak uveče boravio u Vukovaru i sa protivnicima ćirilice, okupljenim oko štaba branitelja hrvatskog Vukovara, na sastanku koji je trajao gotovo četiri sata dogovorio da povuče policiju i da ukloni barikade koje su obezbebđivale zgrade na kojima se nalaze dvojezični natpisi.

Naredni sastanak s protivnicima ćirilice u proširenom sastavu bio je dogovoren za 24. oktobar u Zagrebu, a njemu bi trebalo da prisustvuje i predsednik Ivo Josipović koji je, inače, pozdravio povlačenje policije i čeličnih barikada, kao i dogovor premijera s vukovarskim braniteljima. Sastanak premijera s protivnicima ćirilice u Vukovaru i njihov dogovor o povlačenju policije i barikada pozdravili su i predstavnici Srba u Hrvatskoj.

Ranije večeras, proitvnici ćirilice koji sebe nazivaju braniteljima hrvatskog Vukovara demantovali su medijske navode da je s premijerom dogovoreno da se dvojezične ploče više ne uklanjaju.

Dvojezične ploče na zgradama lokalne samouprave postavljene su u Vukovaru pre nešto više od mesec dana uz velike incidente i sukobe policije s protivnicima ćiriličnih natpisa.

Od tada do večeras ćirilične ploče su više puta skidane i vraćane, uprkos porukama hrvatskog državnog vrha da se Zakon o pravu manjina mora sprovoditi. Srbi u Vukovaru stekli su pravo na zvaničnu primenu ćiriličnog pisma nakon popisa 2011. godine koji je pokazao da u tom gradu Srbi čine više od trećine stanovnika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    20. oktobar 2013 | 01:06

    Najbolje bi bilo svima da table nisu dvojezicne? Napisite ih samo na cirilici i miran Vukovar..!

  • ej

    20. oktobar 2013 | 11:13

    hrvatice ja sam iz vukovara ali sam srbin.dodji da te naucim gde treba sta da stoji.pricas izvrnuti srpski rodice...ajde sikter .cirilica ce da stoji htela ti ili ne...

  • GORAN

    20. oktobar 2013 | 03:36

    Na Milanov extra komentar ocene ga sa tri minusa,pa da li je ovo zemlja srba ili ustasa?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA