BIOGRAFIJA ALEKSANDRA TIJANIĆA: Od sjajnog kolumniste do direktora RTS! (VIDEO)

Svoju karijeru započeo je u nedeljniku NIN. Bio je osnivač, voditelj i direktor nekoliko televizija, prvi direktor i osnivač TV "Politike" 1993. godine, prvi direktor BK televizije i generalni direktor Radio-televizije Srbije

  • 1

Aleksandar Tijanić je rođen 13. decembra 1949. godine, u Đakovici, u bivšoj Jugoslaviji. Nakon završene srednje škole u svom rodnom gradu, seli se u Beograd da studira novinarstvo na Univerzitetu u beogradskog Fakulteta političkih nauka. Nikada nije završio studije.

U NIN-u je započeo svoju profesionalnu karijeru. Do ranih osamdesetih radio je u Politikinoj publikaciji "Auto Svet", a bio je i glavni i odgovorni urednik nedeljnika "Intervju" i dnevnika "Sportski žurnal". Pisao je tekstove za listove u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni. Objavljivao je političke kolumne u splitskoj "Slobodnoj Dalmaciji", zagrebačkom "Danasu", "Startu", ljubljanskoj "Mladini" i sarajevskom "Oslobođenju".

Popularnost je stekao kao pisac političke kolumne za splitsku "Nedeljnu Dalmaciju". U kolumni "En Passant", ispoljavao je svoje kritičke misli o jugoslovenskoj vlasti i komunizmu uopšte. Kolumna je prekinuta 1990. promenom urednične politike.

Bio je jedan od novinara, pored Mirjane Bobić Mojsilović i Dragana Babića, koji su 1991. godine vodili kultnu JUTEL-ovu emisiju "Umijeće življenja", u sarajevskom teatru Obala, u kojoj je intervjuisao u tom trenutku aktuelne političke ličnosti kao što su Milovan Đilas i Stjepan Mesić.

Godine 1991. vratio se u Beograd, gde uređuje "Sportski žurnal", 1994. postavljen je za ministra za informisanje u vladi Mirka Marjanovića. Na toj funkciji je proveo dve godine.

Nakon toga se ponovo vratio novinarstvu i u februaru naredne godine osnovao dnevni list "Građanin", koji se nekoliko meseci održao na tržištu. Kada je list krajem oktobra 1997. zbog finansijskih teškoća prestao da izlazi, novinarsku karijeru je nastavio u "Dnevnom telegrafu" i nedeljniku "Evropljanin" Slavka Ćuruvije.

Posle gašenja tih listova, postao je kolumnista banjalučkih "Nezavisnih novina".

Bio je osnivač, voditelj i direktor nekoliko televizija i prvi direktor i osnivač TV "Politike" 1993. godine, prvi direktor BK televizije i generalni direktor Radio-televizije Srbije. Od januara 2001. bio je savetnik za medije predsednika SRJ Vojislava Koštunice.

U martu 2004. postavljen je za direktora RTS-a, a kada je ovo preduzeće transformisano u Javni servis, Tijanić je 3. jula 2006. imenovan za generalnog direktora Radiodifuzne ustanove RTS. Ponovo je na mesto generalnog direktora RTS izabran 30. juna 2010. godine.

Preminuo je u Beogradu, večeras oko 17 sati, a vest o njegovoj smrti je udarna vest u regionu.

(Telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale Stockholm

    28. oktobar 2013 | 21:16

    Njegovi tekstovi obavezno gradivo U novinarstvu... Tijanic- tu ja ne bih nista dirao....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA