OVO NISTE ZNALI: Hitler tražio da mu donesu spomen-ploču Gavrila Principa! (FOTO)

Ova fotografija otvoriće nove polemike o početku Prvog svetskog rata, o istorijskoj težini Sarajevskog atentata, Mlade Bosne i Gavrila Principa. Da li je Drugi svetski rat zapravo nezavršeni Prvi? Šta vi mislite?

  • 34

Štajerska, izlaz iz železničkog tunela kod Menihkirhena, 20. april 1941. Ispred specijalnog voza u kome je smešten „Firerov glavni štab Jugoistok" („Führerhauptquartier Südost") svira orkestar – Adolf Hitler slavi 52. rođendan.

Gosti: vojni i politički vrh Trećeg rajha, italijanski ministar spoljnih poslova Galeaco Ćano, mađarski regent admiral Mikloš Horti i bugarski kralj Boris III. Tri dana su prošla od jugoslovenske kapitulacije i svi su "kao lešinari okupljeni oko trupla Jugoslavije".

Na vrhuncu slavlja Hitler dobija na poklon jedini ratni trofej donet iz raskomadane Jugoslavije – spomen-ploča Gavrilu Principu doneta iz okupiranog Sarajeva, a uručenje poklona snima Hitlerov službeni fotograf Hajnrih Hofman.

Ova fotografija otvoriće nove polemike i analize o početku Prvog svetskog rata, o istorijskoj težini Sarajevskog atentata, Mlade Bosne i Gavrila Principa i da li je Drugi svetski rat zapravo nezavršeni Prvi?

Zbog čega je Hitleru stalo da mu njegova vojska iz ubijene Jugoslavije donese samo jednu jedinu stvar, a to je spomen-ploča kojom su u Sarajevu odali počast Gavrilu Principu?

Šta je razlog da jedino u spomen-ploči koju su u Sarajevu podigli Jugosloveni u slavu svoje slobode i nemačkog poniženja, Hitler vidi nadgrobnu ploču njihovoj zemlji i njihovim snovima?

Ova ploča nije bila samo smetnja Hitleru, već i Aliji Izetbegoviću. U građanskom ratu u Bosni devedesetih, naredio je da se ukloni spomen-ploča, kao i stope Gavrila Principa, vajarski rad Voje Dimitrijevića. Takođe, mostu u Sarajevu koji je bio nazvan po Principu promenjeno je ime.

Uskoro se bliži i stogodišnjica atentata u Sarajevu, a nova pitanja o važnosti ovog čina se neprestano pojavljuju. Glavno od njih je - da li je Gavrilo Princip heroj ili ubica?

U komentarima dajte svoje mišljenje.

(Telegraf.rs / Izvor: Vreme)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bunar

    30. oktobar 2013 | 16:22

    Definitivno heroj.

  • Crnicg

    30. oktobar 2013 | 16:25

    Ada normalno heroj! No nebi me cudilo da aliju i hitlera proglase herojima ,a Gavrila izdajnikom i ubicom...

  • dragan

    30. oktobar 2013 | 16:40

    Heroj! Ziveti kao covek, dostojanstveno i slobodno! Makar trajalo samo jedan dan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA