POPIS U BiH: Srbi čine trećinu, Bošnjaci najbrojniji, Hrvata sve manje

Prvi posleratni popisu BiH pokazuje da gotovo 50 odsto stanovnika čine Bošnjaci, 30 odsto Srbi i 20 odsto Hrvati

  • 33

Rok za objavljivanje prvih preliminarnih rezultata popisa stanovništva u BiH je polovina januara naredne godine, ali mediji se već utrkuju sa "eksluzivama" koje se prilično razlikuju, pa tako bošnjački tvrde da Bošnjaka ima gotovo 54 odsto, dok hrvatski kažu da Bošnjaka ima više, ali ne preko 50 odsto, što bi BiH učinilo većinski njihovom.

Slažu se jedino u tome da u BiH živi oko 3,8 miliona stanovnika i da Srba ima isto koliko ih je bilo i na popisu 1991. godine - oko 30 odsto.

Nezvanični podaci nevladinih oganizacija čiji su predstavnici tokom popisa u BiH pratili rad popisivača tvrde da je prvi posleratni popis pokazao da u toj državi živi između 3,7 i 3,8 miliona stanovnika, od kojih gotovo 50 odsto čine Bošnjaci, 30 odsto Srbi i 20 odsto Hrvati. Prema istim podacima, pripadnika manjinskih naroda, koje Ustav BiH prepoznaje kao “ostali”, ima dva odsto.

Kako je prenela BiH TV 1, pozivajući se na isti izvor, u Republici Srpskoj je popisano između 186.000 i 205.000 Bošnjaka. Nezanemarljiv broj stanovnika izjasnio se, kažu, nacionalno i kao Bosanci i Hercegovci, ali se dodaje da je prerano iznošenje podatka o kojem broju je reč. Prvi popis stanovništva nakon 22 godine obavljen je u BiH od 1. do 15. oktobra, a rok za objavljivanje rezultata je tri meseca - polovina januara.

- Mi se nadamo u sve tri statističke institucije da ćemo to uspeti da završimo pre zakonskog roka i da ćemo tada imati preliminarne rezultate, rekla je portparol Agencije za statistiku BiH Mirsada Adembegović za BiH TV 1.

Zagrebački “Večernj list” piše da, prema prvim nepotvrđenim podacima popisa, u BIH živi 13 odsto manje stanovništva u odnosu na poslednji popis iz 1991. godine, pri čemu su Bošnjaci i Srbi ostali na gotovo identičnoj zaštupljenosti, a da je broj Hrvata opao za tri do pet odsto. Za razliku od Hrvata, Bošnjaci mogu da budu zadovoljni, jer ih, kako se procenjuje, sada ima više u odnosu na predratnih 43 odsto. List, međutim, konstatuje da to nije dovoljno za postizanje njihovog "strateškog cilja" - da ih ima više od 50 odsto kako bi "BiH bila većinski njihova".

List navodi da je broj Hrvata u BiH opao na 560 sa 780 hiljada, koliko ih bilo na prethodnom popisu. Inače, prema popisu iz 1991. godine u BiH je živelo 4.377.033 stanovnika. Prema istim podacima, u Republici Srpskoj živi oko 1,4 miliona, a u Federaciji BiH nešto manje od 2,4 miliona stanovnika.

List tvrdi da Srba u BiH ima isto kao na popisu 1991, nešto više od 30 odsto. Navodi i da su predstavnici tri konstitutivna naroda popisom želeli da obezbede što bolju startnu poziciju zarad budućih ustavnih promena. Bošnjaci su, dodaje se, želeli natpolovičnu većinu, u čemu nisu uspelu, dok Srbi u RS imaju dominaciju u svom entitetu sa, otprilike, 80 odsto.

(Telegraf.rs  / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nedo

    30. oktobar 2013 | 15:17

    U Bosni zivi 99% srba koji sebe nazivaju bosnjaci, ranije su bili muslimani, hrvati, zna se kako su postali, pokatolicavanjem i trecina koja se jos izjasnjava izvorno, srbi!

  • Boki

    30. oktobar 2013 | 16:10

    Nismo turci al' smo poturice!

  • Srbin

    30. oktobar 2013 | 16:09

    Dosta srba nije popisano a bosnjaka je cak prijavljivano vise vec sto ima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA