AKCIJA TELEKOMA I MUPA: Kada voziš, parkiraj telefon!

- "Telekom Srbija" odlučio je da pokrene ovu kampanju i doprinese da svi zajedno promenimo loše navike koje imamo u vožnji a koje ugrožavaju druge, ali i nas same - rekao je Predrag Ćulibrk, generalni direktor te kompanije

  • 1

"Telekom Srbija", u saradnji sa Upravom Saobraćajne policije MUP-a Srbije i Srpskim komitetom za bezbednost saobraćaja, pokrenuo je kampanju "Kada voziš, parkiraj telefon!".  Ova kampanja ima za cilj promenu stava, odnosno podizanje svesti vozača o opasnostima upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje, kao i povećanje nivoa bezbednosti saobraćaja na putevima.

Kampanji su se, kao promoteri, pridružili i Ivana Španović i Emir Bekrić, osvajači bronzanih medalja na Svetskom prvenstvu u Moskvi i najbolji atletičari Balkana u 2013. godini.

Premа istrаživаnjimа, rаzgovor telefonom tokom vožnje povećаvа rizik od nаstаnkа nezgode četiri, a pisаnje i čitаnje SMS porukа čаk osam putа, jer je pažnja vozača preusmerena sa saobraćajne situacije, a vreme potrebno dа vozаč reаguje nа određene situаcije u sаobrаćаju povećano. Neki istrаživаči u ovoj oblаsti porede korišćenje mobilnog telefonа sа dejstvom аlkoholа od najmanje 0,8 mg/ml. Osim što reaguju sporije, vozači koji koriste telefon tokom vožnje ne zapažaju veliki broj detalja i situacija iz okruženja, što za posledicu ima nastanak saobraćajne nezgode.

- Jedan od uzročnika velikog broja saobraćajnih nezgoda čiji smo svedoci svakoga dana jeste i upotreba mobilnih telefona tokom vožnje. Aktuelno stanje ukazuje na potrebu da se nešto promeni i kod građana probudi svest o tom problemu. Zato je "Telekom Srbija" odlučio da pokrene kampanju "Kada voziš, parkiraj telefon!" i doprinese da svi zajedno promenimo loše navike koje imamo u vožnji a koje ugrožavaju druge, ali i nas same. Ovo je problem koji se tiče svih građana i molim vas da sugerišete svojim prijateljima, roditeljima, deci, svima koje poznajete, da tokom vožnje ne koriste telefon - rekao je Predrag Ćulibrk, generalni direktor kompanije "Telekom Srbija".

"Kada voziš, parkiraj telefon!" je prva društveno odgovorna kampanja koja se, na nacionalnom nivou, bavi problemom upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje i rezultat je uspešne međusektorske saradnje, ali i nastojanja "Telekoma Srbija" da podigne svest ljudi o opasnostima usled upotrebe mobilnog telefona.

- Smatramo da je od suštinskog značaja da se Ministarstvo unutrašnjih poslova, tj. Uprava saobraćajne policije, čiji domen predstavlja bezbednost saobraćaja na putevima uključi u ovu društveno odgovornu kampanju u cilju smanjenja saobraćajnih nezgoda i podizanja svesti o posledicama upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje - izjavio je Slobodan Malešić, pomoćnik načelnika Uprave Saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ap0calypto

    4. novembar 2013 | 18:02

    slazem se, bluetooth slusalice vise nisu tako skupe. zasto rizikovati?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA