BOOKA: Kultni roman "Ripli Bogl" Roberta Vilsona (FOTO)

Višestruko nagrađivan kao jedan od najboljih prvih romana u novijoj književnoj istoriji "Ripli Bogl" obezbedio je svom autoru mesto u panteonu nove evropske proze

  • 0

Izdavačka kuća Booka objavila je briljantni debitantski roman "Ripli Bogl" maestralnog irskog književnika Roberta Maklijama Vilsona.

Reč je o ostvarenju koje se na krajnje autentičan način bavi životom princa pločnika i "kralja klupa u parkovima kome hladni vetrovi odasvud neprestano šaraju kožu".

Višestruko nagrađivan kao jedan od najboljih prvih romana u novijoj književnoj istoriji, "Ripli Bogl" obezbedio je svom autoru mesto u panteonu nove evropske proze. Njegovo novo delo čeka se već 16 godina i najveći strah čitalaca je da možda nikada neće biti objavljeno.

Irski romanopisac Robert Maklijam Vilson rođen je 1964. godine u Belfastu. Pohađao je engleske studije u Kembridžu, koje je, međutim, napustio, i jedno kratko vreme živeo je kao skitnica i beskućnik.

Taj period ostavio je dubok trag na njegov kasniji život i žestoko uticao na njegovo delo.

Maklijam Vilson je napisao tri romana: Ripli Bogl (1989), Manfred’s Pain (1992) i Ulica Eureka (1996; Fabrika knjiga, 2007) po kojoj je snimljena televizijska serija u produkciji BBC-a. Za svoj prvi roman, Ripli Bogl, dobio je "Rooney Prize" i "Hugher Prize" 1989. godine, a "Betty Trask Award" i "Irish Book Awards" 1990.

Godine 1992. objavio je "The Dispossessed", studiju o siromaštvu u Velikoj Britaniji, nastalu u saradnji s poznatim fotografom Donovanom Vajlijem. Takođe, radio je dokumentarce za televiziju BBC.

Kao književne uticaje navodi Džojsa, Tolstoja, Dikensa, Balzaka, Helera… Knjige su mu prevedene na više od 15 jezika. Godine 2003. naveden je u magazinu Granta kao jedan od dvadeset najboljih britanskih mladih romanopisaca, uprkos tome što nije objavio ništa od 1996.

Izlazak njegove najnovije knjige "Extremists" stalno se odgađa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA