SVAKA ČAST: Paraćinac oborio i trinaesti Ginisov rekord!

U tandemu s Vladanom Radisavljevićem aranžirao šahovski set za 44,20 sekundi. "Ovo mi je 13. oboren rekord, na dobrom sam putu da postanem Srbin s najviše oborenih rekorda u regionu", kaže Dalibor Jablanović

  • 6

Paraćinac Dalibor Jablanović u svom pobedonosnom pohodu na Ginisove rekorde, koje obara preko njihovog zvaničnog sajta, postao je još jednom svetski prvak.

U timu sa svojim prijateljem Vladanom Radisavljevićem aranžirao je šahovski set za 44,2 sekunde i time na svetskom tronu zamenio šahistkinju Mehak Gul iz Pakistana.

Ovaj "izazov" je, kaže, bio veoma težak. Lakši je za jednog igrača nego za tim jer onda u postavljanju figura moraju da se "uklope" dve osobe.

- Prema Ginisovim pravilima, figure moraju biti u jednoj posudi koja se nalazi 30 centimetara od šahovske table. Moraju biti izmešane i ređaju se jednom rukom, s tim što to igrači ne rade u isto vreme. Prvi učesnik, s jednom rukom iza leđa, počinje da ređa bele figure, a kad on završi, kreće drugi. Diskvalifikacija sledi ako figura pređe u susedno polje ili ako se pogreši redosled figura - objašnjava pravila Jablanović.

Ovo je 13. rekord koji je oborio u pet kategorija, pa je na dobrom je putu da ostvari svoj san − da postane Srbin sa najvećim brojem oborenih Ginisovih rekorda u našoj zemlji, pa i u regionu. Pre ovog, postao je rekorder u brzini razmotavanja rolne toalet papira jednom rukom. Rekord je držao Egipćanin Ibrahim Solomon sa 20,7 sekundi, a on je vreme skratio na 17. U međuvremenu je sopstveni rekord popravljao tri puta tako da je sad nešto iznad 10 sekundi.

Zbog ovog rekorda neki su se čudom čudili, tvrdeći kako "zamajani" Paraćinac nema čime drugim da se bavi nego razmotava toalet papir.

- Ne radi se ovde o toalet papiru, već o materijalu koji ima neku dužinu i kao takav, štos je da se on što pre razmota. Postići ovaj rekord nije nimalo lako jer je važno imati dobru koordinaciju šake i brzinu. Ko ne veruje, neka proba. Neophodno je da toalet papir ima 250 lista i da bude u dva sloja - smešeći se navodi za Telegraf Dalibor.

On je još uvek najbolji na svetu i u broju postavljenih kašika na lice. Pet puta je do sada obarao rekord i uspeo da ga zadrži.

- Na megdan mi je izlazio čovek-magnet iz Rusije, ali sam na kraju pobedio. Zbog ovog našeg duela Ginisov tim uveo je još tri nova pravila. Vreme postavljanja kašika sveo je na 10 minuta, dok je ranije bilo neograničeno. Moj priznati rekord je 31 kašika, mada sam ih bio postavio 33, ali Ginisov tim nije uspeo da ih lepo izbroji - dodaje Dalibor.

Do sada je "zaradio" 13 zvaničnih setrifikata, ali mu je stiglo 10, pa očekuje još tri. U međuvremenu, bavi se programiranjem i smišlja koji će još novi rekord da obori. Kao ni prošli put, nije hteo da nam otkrije za koji se novi poduhvat sprema.

(Z. R. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stanko

    6. novembar 2013 | 21:00

    Moja zena brze potrosi rolnu papira nego sto je paracinac razmota. Samo vucem neki papir po komsiluku, vec pocinju da me posmatraju.

  • Invisible

    6. novembar 2013 | 19:42

    Svaka cast :-)

  • ljubisa

    6. novembar 2013 | 20:44

    Bravo srbine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA