BOGOVAĐA: Protest zbog azilanata (FOTO)

Oko 200 demonstranata na dva sata blokiralo je glavnu raskrsnicu u Bogovađi i najavilo da će, ako država ne reši problem smeštaja azilanata, radikalizovati protest

  • 14

Oko 200 nezadovoljnih žitelja Bogovađe protestovalo je u tom selu zbog velikog broja azilanata, koji zbog prebukiranosti Centra za azilante, spavaju po obližnjim šumama i vikendicama.

Oni su na dva sata blokirali glavnu raskrsnicu u Bogovađi i najavili da će, ako država ne reši problem smeštaja azilanata, radikalizovati protest.

- Okupili smo se jer je ova situacija nepodnošljiva. Azilanti nemaju smeštaj i prinuđeni da lutaju selom. Spavaju po šumama, provaljuju u vikendice da bi došli do smeštaja, nemaju šta da jedu, kradu useve, stoku, voće i med. Samo prošle godine obijeno je više od 50 vikendica, azilanti ostavljaju haos iza sebe, lome parkete, prave ogromne telefonske račune. Razumemo njihovu muku, ali mi smo zabrinuti za našu bezbednost. Sestrinstvo obližnjeg manastira u Bogovađi živi u strahu da im ne bude zapaljeno seno ili štala, jer azilanti na njihovom imanju traže konak - kaže predsednica Mesne zajednice Bogovađa Dragana Lončar.

U Centru za azilante u Bogovađi trenutno boravi 180 azilanata, dok izvan centra boravi oko 250 azilanta, kojima, da bi se prehranili, Centar obezbeđuje lanč pakete. Upravnik Centra za azilanta Stojan Sekvoća kaže da su zahtevi meštana Bogovađe opravdani.

- Žitelji Bogovađe nemaju ništa protiv azilanta, maksimalno su bili korektni do sada prema tražiocima azila, a za tri godine nije bilo nijednog incidenta. Oni nisu protiv azilanata, već traže da se na human način reši problem njihovog smeštaja - kaže Sekvoća.

U protekle tri godine u Bogovađi su boravili azilanti iz 33 zemlje, od Sirije do Aganistana. U poslednja tri meseca valjevska policija izdala je ulazne papire za oko 1.500 izbeglica iz Afrike i Azije, potvrđeno je Telegrafu u valjevskoj policiji.

U poslednje vreme, od izbijanja sukoba u Siriji, iz te zemlje stiže najveći broj azilanta, ali ima ih i iz Somalije, Eritreje, Tanzanije, Konga, Pakistana i drugih zemalja. Svi oni upućuju se u Centar za azilante u Bogovađi, a kako saznajemo, neki od njih su do Bogovađe stigli peške.

Nije poznato kada će država trajno rešiti problem smeštaja azilanata, jer namera da treći Centar za azilante bude otvoren u kasarni u okolini Mladenovca do sada nije realizovana zbog protivljenja tamošnjih meštana i opstrukcije pojedinih političkih partija.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kontra

    9. novembar 2013 | 21:33

    Ne davati azil azilantima koji dolaze iz zemalja koje su priznale Kosovo

  • anti antifa

    9. novembar 2013 | 21:06

    Šta će u Srbiji.Neka idu u EU najbolje kod braće im rvata

  • Marrina

    9. novembar 2013 | 21:28

    I tako banana drzava jos jednom gazi prava svojih gradjana da bi tamo nekoj EU pokazala humanost prema azilantima...tuga i jad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA