(NE)ZASTAREVANJE: Koliko dugo čuvati račune?

U roku od godinu dana zastarevaju potraživanja naknade za izvršenje komunalnih usluga. Nijednim ugovorom ne može se skratiti niti produžiti rok zastarelosti

  • 0

Potraživanja naknade za izvršenje komunalnih usluga, kao što su isporuka električne i toplotne energije, isporuka plina, vode, dimničarske usluge i održavanje čistoće, zastarevaju u roku od godinu dana.

Zastarelost se odnosi isključivo u slučaju kad su ovakve isporuke učinjene domaćinstvima, piše "Potrošač".

Kada je reč o zastarelosti bilo koje vrste potraživanja, nijednim ugovorom ne može se skratiti niti produžiti rok zastarelosti. Takođe, ništavni su članovi ugovora ili bilo kakvog drugog pravnog posla po kojima se određuje da zastarelost neće teći neko vreme, navodi "Potrošač".

S druge strane, pravo naslednika da zahteva zaostavštinu ne zastareva nikad, piše u Članu 221 stav 1. Zakona o nasleđivanju koji datira iz 1995. godine.

To praktično znači da, ukoliko naslednici i posle pravosnažno okončanog ostavinskog postupka, ako imaju nova saznanja i dokaze o zaostavštini, mogu tražiti dopunu ostavinskog postupka, piše "Potrošač".

Međutim, ako je umrli imao dužnike i ako je istekao rok potraživanja po ugovorima o dugu, shodno Zakonu o obligacionim odnosima, nemate prava na takva potraživanja.

Takođe, prema pisanju "Potrošača", nemate pravo da nasledite nekretnine ili pokretnu imovinu za koju se ispostavi da je stečena od nekog ko nije bio zakonski vlasnik, ali ukoliko se ispostavi da je umrli imao samo dugove, imate pravo da se odreknete nasleđa (Član 223).

(Telegraf.rs / Izvor: Potrošač)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA